AFIR, noua cerinta pentru fermierii care acceseaza fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale recomanda solicitantilor Programului National de Dezvoltare Rurala sa acorde o atentie sporita la intocmirea documentatiei obligatorii pentru depunerea cererilor de finantare in sesiunile care vor fi lansate anul aceasta.

In acest moment, ne pregatim sa lansam noile sesiuni de depunere a cererilor de finantare si cu aceasta ocazie reamintesc faptul ca, in afara de documentele obligatorii pe care le solicitam la depunerea dosarelor, exista o serie de conditii pe care potentialii beneficiari trebuie sa le respecte si la contractare. Un exemplu in acest sens este solicitarea Cazierului judiciar al responsabilului legal, fara inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare. Au fost situatii in care solicitantii au fost declarati eligibili in urma evaluarii, dar nu s-a putut incheia contractul de finantare pentru ca reprezentantul legal nu indeplinea aceasta conditie, prevazuta in Ghidul solicitantului”, a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Astfel, reamintim solicitantilor faptul ca in Cazierul judiciar al reprezentantului legal nu trebuie sa apara infractiuni de natura economica sau cu implicatii economice, acestea fiind cele care afecteaza patrimoniul unei persoane fizice sau juridice, publice ori private.

Trebuie mentionat ca in principal Codul Penal contine reglementari privitoare la activitatile economice, comerciale si financiare care se desfasoara si a caror existenta si dezvoltare lezeaza economia nationala, impiedica activitatea agentilor economici, prejudiciaza interesele economice ale populatiei. De asemenea, se regasesc astfel de norme cu caracter penal si in legi speciale, precum: Legea nr. 78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie; Legea nr. 31/ 1990 privind societatile, Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Codul vamal, Codul Fiscal si de procedura Fiscala, Codul Silvic, legislatie bancara si alte legi specifice domeniilor de activitate.

Subliniem faptul ca fiecare cazier judiciar este supus unei analize foarte atente efectuate de catre expertii AFIR, in functie de articolele legale inscrise.

Informatii suplimentare

Lista exemplificativa cu infractiuni de natura economica sau cu implicatii economice.

Lista are caracter exemplificativ avand in vedere dimensiunea si varietatea domeniilor economice si a reglementarilor specifice, precum si dinamica procesului normativ. Cele mai importante acte normative care contin prevederi legislative cu referire la infractiuni de natura economica sau cu implicatii economice sunt:

– Infractiuni prevazute in Codul penal

– Infractiuni contra patrimonului (art. 228 – 252);

– Infractiuni de coruptie si de serviciu (art. 289 – 309);

– Infractiuni de fals (art. 310 – 319)

– Legea nr. 31/ 1990 privind societatile ( 271 – 281);

– Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale ( II, art. 3 – 9);

– Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie;

– Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor (art. 29, 31);

– Codul vamal al Romaniei (art. 270 – 275);

– Legea nr. 59/1934 asupra cecului, ( 84, pct. 1-4);

– Legea 21/1996 a concurentei (art. 65);

– Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic ( TITLUL VI: Raspunderi si sanctiuni).

Alte legi sectoriale care reglementeaza activitati economice pot contine sectiune dedicata contraventiilor si infractiunilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE