Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapida, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, sandvisurile reprezinta una dintre cele mai comune forme de prezentare a mancarii. Dar te-ai gandit pana acum cate E-uri poti regasi intr-un sandvis?!

InfoCons a realizat studii asupra produselor tip sunca de Praga, paine integrala si unt, iar in urma acestor studii putem realiza un calcul simplu pentru a vedea cate E-uri consumam odata cu un simplu sandvis care este alcatuit din aceste 3 ingrediente. Astfel, putem vedea ca, in cel mai bun caz, vom regasi minimum 4 E-uri intr-un sandvis.

La polul opus, maximul numeric al E-urilor ce pot fi regasite intr-un sandvis cu sunca de praga, unt si paine integrala, ajunge la 15 E-uri. Multe dintre acestea se pot regasi si in alte produse pe care le consumam de-a lungul zilei, astfel incat putem ajunge sa consumam acelasi E de 3-4 ori pe zi. Untul este cea mai sigura. In cazul in care doriti totusi sa va faceti o astfel de gustare, este recomandat sa folositi unt, deoarece niciunul din produsele studiate nu au prezentat E-uri.

Cantitatea de sare dintr-un sandvis se poate situa intre 2,13 si 5,8 grame/zi.

Cantitatea de sare recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 5 grame/zi. In acest context, putem observa ca in 100 de grame de sandvis putem regasi aproape intreaga cantitate recomandata pentru toata ziua sau chiar o putem depasi.

„Nu toti suntem matematicieni. De cele mai multe ori, cifrele ne pot speria, cand ne gandim la permutari de n luate cate k ni se pare ca suna abracadabrant, insa nu este nevoie de o astfel de formula complicata pentru a descoperi numericul de E-uri dintr-un sandvis. Ceea ce este clar este ca intr-un sandvis putem gasi putine sau multe E-uri, la fel ca in paine, in unt/margarina, in felia de parizer/sunca/salam, in mustar/ketchup/maioneza (dupa gust, cum ar spune bucatarul). Gasim si sare in paine, unt, sunca, ketchup/mustar si de cele mai multe ori putem gasi si zahar in paine, unt, felia de sunca sau ketchup/mustar. Asadar, pe langa ceea ce credem noi ca inseamna un sandvis, haideti sa ne imaginam cum se aduna E-urile, sarea si zaharul, si sa vedem ca, odata mancat sandvisul, e posibil sa fii ajuns la limita maxima dintr-o zi si cu sarea, si cu zaharul, dar poate si cu E-urile. Haideti sa ne gandim fiecare de 2 ori mai ales cand facem un sandvis pentru cei apropiati. Scaneaza codul de bare cu aplicatia gratuita InfoCons si fii informat, pentru ca nu cred ca isi doreste cineva un sandvis cu zahar, sare si E-uri! Si nu uitati, sa citim pe etichete si modul de depozitare al produsului, deoarece am putea pune in sandvis un produs ce necesita o anume temperatura si, tinut prea mult in ghiozdan sau in geanta, sa ajunga sa ne faca rau. Asadar, citeste eticheta si fii informat!”, a declarat Sorin Mierlea, presedinte InfoCons.