InfoCons: 42% dintre pietele agroalimentare functioneaza fara autorizare DSVSA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada aprilie – mai 2016 Asociatia InfoCons a realizat un studiu la nivelul resedintelor de Judet cu privire la pietele agroalimentare existente, raportate la perioada 1 ianuarie 2015 – 1 aprilie 2016.

In urma analizarii datelor privind functionarea pietelor din resedintele de judet in baza unui aviz de functionare, a reiesit ca majoritatea pietelor detin un aviz de functionare, respectiv 72.05%. Pe de alta parte, 18.51% nu detin niciun aviz, iar 5.90% din pietele resedinta de Judet avizele de functionare sunt in curs de acordare.

Avizele de functionare avand notificarile privind certificarea conformitatiilor cu normele de igiena si sanatate publica sunt in proportie de 1.97%. Cele mai putine piete din resedintele de Judet, respectiv 1.57%, nu functioneaza ca si piata agroalimentara.

In ceea ce priveste functionarea pietelor din resedintele de judet in baza unui aviz sau autorizatie de securitate la incediu, au reiesit urmatoarele: in 55.39% din cazuri nu au fost emise avize/autorizatii de securitate la incendiu; 24.02% din piete functioneaza cu avize/autorizati de securitate la incendiu; 8.33% din piete nu se supun avizarii/autorizarii de securitate la incendiu; 7.35% din piete nu necesita avize/autorizatii de securitate la incendiu; 4.90% din piete nu au solicitat avize/autorizatii de securitate la incendiu.

De asemenea, in ceea ce priveste autorizarea pietelor de catre Directia Sanitar Veterinara si Siguranta a Alimentelor (DSVSA) au reiesit urmatoarele:

  • Jumatete din pietele de resedinta de Judet detin autorizatie DSVSA, respectiv 50%
  • 42.54% din piete functioneaza fara autorizatie DSVSA
  • 5.27% din piete nu necesita autorizatie
  • 2.19% sunt in curs de autorizatie.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociatie Nationala de Protectia Consumatorilor, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE