Cum planuieste UE sa combata risipa alimentara

Facebook
Twitter

In prezent Comisia Europeana are in vedere domeniul de aplicare a noii propuneri de promovare a economiei circulare, care prevede inclusiv actiuni de prevenire si combatere a risipei alimentare.

Reprezentantii MADR sunt membri in cadrul grupului de lucru ”EU Platform on Food Losses and Food Waste” – platforma creata la nivelul Comisiei Europene. Avand in vedere faptul ca risipa alimentara este o problema care are implicatii la nivel social, economic, ecologic si politic, prevenirea acesteia a fost identificata ca un domeniu prioritar in UE.

Astfel, Comisia a instituit Platforma dedicata prevenirii deseurilor alimentare, scopul acesteia vizand sprijinirea tuturor actorilor implicati in cadrul lantului alimentar, prin definirea masurilor necesare de evitare a risipei alimentelor, prin schimbul de bune practici si evaluarea progreselor inregistrate in timp.

Prin intermediul pachetului de economie circulara, Comisia isi propune modificarea si completarea legislatiei privind deseurile (modificarea Directivei de mediu UE 98/2008), prin introducerea notiunii de deseuri alimentare. Platforma se bazeaza pe activitatea grupurilor de experti si este stabilita de Uniunea Europeana. Aceasta poate oferi consiliere cu privire la actiunile la nivelul UE de prevenire a risipei si reducerea deseurilor alimentare, cat si facilitarea schimbului de bune practici.

MADR invita cetatenii sa-si spuna parerea despre risipa alimentara

In scopul elaborarii unui ghid voluntar, Comisia Europeana a lansat un draft de material privind monitorizarea risipei de alimente la nivelul UE si a invitat statele membre sa transmita punctele de vedere referitoare la acest document.  In vederea formularii unui punct de vedere national,  MADR   invita cetatenii, organizatiile si autoritatile publice sa isi aduca contributia la acest material.

In acest sens atasam prezentei informari draft-ul transmis de COM, cu mentiunea faptului ca acesta poate fi consultat pentru moment numai in limba engleza.

Informatii suplimentare despre actiunile COM referitoare la risipa de alimente pot fi gasite accesand urmatorul link:  https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/good_practices_en .

Avand in vedere cele mai sus mentionate cat si necesitatea realizarii  unui cadru legislativ national functional pentru reducerea risipei alimentare,  MADR  astepta contributiile dumneavoastra pana la data de 02 martie 2018 pe adresa de e-mail politici.indalim@madr.ro .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE