Bilantul Pestei Porcine Africane: 98 de localitati afectate si peste 60.000 de porci ucisi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ANSVSA, pesta porcina africana s-a extins in 98 de localitati din opt judete, fiind confirmate 545 de focare, insa in zona de sud-est a tarii, virusul se manifesta cel mai agresiv, relateaza Agerpres.

Pana la aceasta data au fost ucisi 61.594 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei, iar despagubirile acordate pana in prezent se ridica la 148.140 lei.

“De la data confirmarii prezentei Pestei Porcine Africane (PPA) in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, se constata ca in zona de N-V a Romaniei boala evolueaza lent, chiar stationar, confirmandu-se in 14 localitati din judetele Satu-Mare, Salaj si Bihor. Au fost afectati 13 porci mistreti si au fost ucisi 175 de porci domestici”, se arata intr-un comunicat ANSVSA.

Sud-estul tarii, cel mai afectat de pesta porcina

„In zona de S-E a Romaniei, evolutia bolii este agresiva. Boala a fost confirmata in 84 de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita si Galati. Au fost ucisi 11.772 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 3 ferme comerciale, pana in data de 02.08.2018, au fost ucisi 49.647 de porci. Actiunea de ucidere in doua ferme comerciale (detinute de Carniprod n.r.) a fost finalizata si s-a efectuat prima dezinfectie, iar in cea de-a treia (Pigcom din judetul Tulcea n.r.) s-a inceput uciderea porcilor. Au fost afectati si 20 de porci mistreti”, se mai precizeaza in document.

Despagubiri de 148.140 lei platite pana in prezent

In ceea ce priveste despagubirile, la nivel national pana la data de 2 august 2018 au fost platite 56 dosare, in valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, in suma totala de 2,065 milioane de lei, urmeaza sa fie date in plata.

Prin focar de PPA se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane, precizeaza ANSVSA.

Covoare dezinfectante la poarta gospodariilor in care sunt crescuti porci

Nu in ultimul rand, la nivel national, cu ajutorul autoritatilor publice locale, la intrarile si iesirile din zonele infectate si din gospodariile populatiei care detin porci se vor instala dezinfectoare individuale, in termen de maximum 5 zile de la adoptarea prezentului plan de masuri. Substantele necesare pentru dezinfectoarele individuale vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor judetene din fonduri cu destinatie speciala pentru PPA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE