Conform ANM, luna august va fi caracterizata de o vreme in usoara incalzire fata de iulie, in majoritatea regiunilor, in special in regiunile nord-vestice, in timp ce nivelul precipitatiilor va ramane constant, cu acumulari mai importante in zonele montane si de deal, scrie Agerpres.
Estimarile de specialitate arata ca, in prima saptamana a intervalului de prognoza, pana pe 6 august, media temperaturii aerului se va situa usor sub valorile climatologice in jumatatea de sud a tarii si va fi mai ridicata in restul teritoriului, in special in nord-vest. In acelasi timp, cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in zonele de munte, precum si in regiunile sud-vestice, sudice si estice, respectiv deficitare in regiunile nord-vestice.
Conform sursei citate, in saptamana 6 – 13 august, valorile termice se vor situa sub normele climatologice ale saptamanii in cea mai mare parte a tarii, dar cu precadere in sud si sud-est.
Temperaturile din august, mai scazute decat in anii precedenti
Exceptie vor face regiunile nord-vestice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea se anunta usor excedentare in zonele deluroase si montane, dar si local in regiunile intra-carpatice si, in general, apropiate de normele climatologice in restul teritoriului.
In saptamana 13 – 20 august, temperatura aerului va fi apropiata de normele climatologice ale perioadei in partea de nord-vest a tarii si mai scazuta in restul teritoriului, in special in regiunile sudice. In acelasi interval, cantitatile de precipitatii vor fi , in general, apropiate de normele climatologice ale saptamanii in majoritatea regiunilor.
Ultima saptamana din luna august (20 – 27) aduce o medie a temperaturii aerului apropiata de norma climatologica in cea mai mare parte a teritoriului, posibil cu valori usor mai scazute in jumatatea de sud. La capitolul precipitatii, acestea se estimeaza a fi usor excedentare in jumatatea de vest si, in general, apropiate de normele climatologice ale perioadei, in restul teritoriului.
Temperaturi de 22 – 24 de grade Celsius in Campia Romana, estul Dobrogei si in Delta Dunarii
Potrivit specialistilor, din datele inregistrate in perioada de referinta la statiile meteorologice din reteaua ANM, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii august se situeaza intre 22 si 24 de grade Celsius in Campia Romana, dar si in estul Dobrogei, cu precadere pe litoral si in Delta Dunarii.
Valori intre 18 si 22 de grade Celsius sunt caracteristice pentru zona Moldovei situata la est de Subcarpati, zonele joase din Banat si Crisana, pentru cea mai mare parte din Podisul Transilvaniei, dealurile si campiile inalte din Oltenia si Muntenia, precum si pentru zona Subcarpatilor Getici si in Podisul Dobrogei.
Sudul Transilvaniei, temperaturi medii de 16 – 18 grade Celsius
In depresiunile din sudul Transilvaniei si in zonele mai inalte ale Subcarpatilor, temperatura medie se incadreaza intre 16 si 18 grade Celsius, iar in zonele montane cu altitudini de sub 1.700 de metri, temperatura medie a aerului este cuprinsa intre 12 si 16 grade Celsius. Totodata, la peste 1.700 de metri, valorile termice se incadreaza in intervalul 8 – 12 grade Celsius si doar la statia meteorologica Vf. Omu coboara pana la 5,9 grade Celsius.
„Frecventa mai mare, in luna august, a temperaturilor maxime de peste 40 de grade Celsius este data de prezenta aerului tropical. Astfel, la 63 de statii meteorologice, temperatura maxima absoluta a lunii este cuprinsa in intervalul 40 – 43,5 grade Celsius”, noteaza ANM.