Prognoza agrometeo 20 – 25 mai: seceta pedologica puternica in Dobrogea si Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, in perioada 20 – 25 mai va predomina un regim termic al aerului normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9…21°C, in aproape toata tara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 15…27°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 3…14°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 11…21°C in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate in epoca optima.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie, in majoritatea zonelor de cultura. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, izolat fiind conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice 20 – 25 mai

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a tarii.

Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Transilvania, local in centrul, estul si sud-vestul Olteniei, nord-estul si nordul Moldovei, sud-vestul si estul Munteniei, nord-vestul si vestul Banatului, sudul Crisanei, continutul de umiditate din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).

In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in cea mai mare parte a Dobrogei, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, sud-vestul si sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole 20 – 25 mai

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative la culturile agricole vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape intreg teritoriul agricol. La speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de alungire a paiului (50-100%), ”burduf” si inspicare (10-100%), precum si inflorire (10-40%), indeosebi in semanaturile infiintate in perioada optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Sub aspect fenologic, rapita se va afla la aparitia inflorescentelor, inflorire si formarea silicvelor (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor.

La cultura de floarea-soarelui se vor semnala rasarirea (30-100%), formarea primei perechi de frunze (20-100%), precum si infrunzirea (3-9 frunze).

Functie de data semanatului, la porumb va fi posibila definitivarea fazei de germinare (80-100%), continuandu-se rasarirea, formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (2-6 frunze).

In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra fazele de rasarire si dezvoltare a primei perechi de frunze (20-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (20-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-40%).

Speciile pomicole din cea mai mare parte a plantatiilor se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului, iar la soiurile timpurii de cires se vor semnala cresterea fructelor si coacerea in „parga”.

La vita de vie din toate podgoriile se vor continua fazele de infrunzire, cresterea lastarilor, precum si inflorire, indeosebi la soiurile timpurii de masa.

In zilele fara precipitatii, lucrarile specifice perioadei (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Lucrari de specialitate in perioada 20 – 25 mai

  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
  • Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE