Cea mai mare ferma agricola din Romania, cumparata de o companie din Emiratele Arabe

Facebook
Twitter

Compania Agricost, cea mai mare exploatatie agricola din Romania urmeaza sa fie cumparata de catre o companie din Emiratele Arabe Unite. Cu putin timp in urma, Consiliul Concurentei a aprobat contractul de cumparare a fermei.

In prezent, ferma Agricost este detinuta de Constantin Dulute care are in concesiune de la statul roman aproximativ 50.000 hectare de teren agricol, in Insula Mare a Brailei. Prin vanzarea acestei exploatatii, cea mai mare ferma din Romania va fi detinuta de o companie straina, mai exact de seicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, un lider politic din Emiratele Arabe.

Cat platesc arabii pentru ferma

Conform Profit.ro, compania araba ar fi dispusa sa ofere in jur de 200 de milioane de euro pentru ferma romaneasca. Tranzactia a fost notificata atat la Consiliul Concurentei cat si la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), insa institutiile nu au avut vreo obiectie.

Odata cu preluarea companiei romanesti, firma araba va prelua si contractul de concesionare a celor 56.000 hectare de teren agricol, teren ce constituie intreaga suprafata a Insulei Mare a Brailei. Contractul de concesiune este valabil pana in anul 2032.

Care sunt culturile cultivate pe suprafata de teren

Actuala detinatoare a companiei cultiva in prezent grau, lucerna si rapita, insa firma din Emirate va cultiva furaje pentru ferme zootehnice, in principal lucerna.

Negocierile pentru cumpararea exploatatiei au inceput in luna aprilie, cand o delegatie a Emiratelor Arabe s-a intalnit cu autoritatile romane.

Demnitarul străin a exprimat interes față de consolidarea cooperării în domeniul agriculturii, prilej cu care partea română a prezentat progresele semnificative ale acestui sector, care folosește tehnologie modernă în vederea maximizării randamentului de producție”, s-a aratat intr-un comunicat emis de Camera Deputatilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE