septembrie 26, 2022

MADR: o subventie importanta primita de crescatorii de animale se va dubla

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a pregatit un proiect legislativ prin care sa mareasca subventia acordata prin programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii. Astfel, crescatorii vor putea primi 2 lei pentru kilogramul de lana vanduta.

Prin acest program, initiatorii considera ca se va putea colecta anual o cantitate de aproximativ 36.000 de tone de lana, de la un efectiv de 14 milioane de capete.

„Programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii in tara noastra trebuie sa asigure, atat cresterea numerica a efectivelor de ovine, precum si o eficienta economica in realizarea si valorificarea acestora produselor obtinute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmareste mentinerea activitatii de crestere a ovinelor, stabilizarea veniturilor si evitarea depopularii satelor”, se precizeaza in document.

Alte beneficii ale programului

Autorii proiectului de Hotarare mai sustin ca aceasta schema de minimis va contribui si la diversificarea productiilor obtinute in sectorul de crestere al oilor, prin valorificarea lanii la un pret mult mai convenabil.

„In contextul actual, la noi in tara lana este tratata ca un produs secundar, fara cautare din cauza disparitiei industriei de profil prelucratoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncata sau arsa. In Romania exista cateva centre de colectare a lanii, insuficiente pentru disponibilul de lana existent, cele mai importante exportand acest produs catre alte tari unde este cautat (Turcia, etc.)”, se mai explica in proiect.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE