PNDR: submasurile prin care se pot accesa fonduri europene in anul 2019

Facebook
Twitter

Vineri, 21 iunie 2019, a avut loc, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene – Directia generala pentru agricultura, a VIII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizata de Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

Comitetul de Monitorizare este format din reprezentanti ai partenerilor relevanti (parteneri sociali, asociatii profesionale, ONG-uri si reprezentanti ai societatii civile) si ai administratiei publice centrale si locale si are rolul de a urmari implementarea programului.

In cadrul intalnirii au fost dezbatute o serie de subiecte de interes pentru agricultura romaneasca si a fost prezentat calendarul propus pentru submasurile PNDR care vor fi lansate pana la sfarsitul anului 2019, respectiv:

Submasura 4.2a „Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”

sM 4.2 GBER MINIMIS – „Sprijin pt servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pt procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole”

sM 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori”

sM 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol” sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – irigatii”

sM 19.3 „Pregatirea si implementarea activitatilor de cooperare ale Grupurilor de Actiune Locala – Componenta A „Asistenta tehnica pregatitoare, pentru proiectele de cooperare ale GAL-urilor selectate

sM 7.4 „Sprijin pentru investitiile in crearea, imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei rurale, inclusiv a celor de agrement si culturale, si a infrastructurii aferente”.

Agenda a cuprins o informare a membrilor Comitetului de Monitorizare privind actiunile incluse in planul anual de evaluare pentru 2019 si rezultatele inregistrate in implementarea acestuia. Un alt subiect discutat a fost Raportul anual de implementare a PNDR pentru anul 2018, care a fost aprobat de membrii Comitetului de Monitorizare.

La eveniment au fost facute informari cu privire la stadiul implementarii instrumentului financiar de creditare cu partajarea riscului finantat prin PNDR, precum si la actiunile derulate in anul 2018 pentru implementarea Strategiei de Informare si Publicitate.

Totodata, agentiile de plati au prezentat stadiul masurilor PNDR 2014-2020 si progresele inregistrate in implementarea programului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE