Prognoza agrometeo: iata zonele aflate in pericol de seceta

Facebook
Twitter

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pe intreg teritoriul agricol al tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la scara intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26…34°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 12…24°C, la nivelul intregului teritoriu.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in aproape toata tara. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate si vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Dobrogea, estul, local in nordul Munteniei, izolat in sudul, sud-estul si estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).

Gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, izolat in nord-estul si estul Munteniei, sud-estul Moldovei si centrul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul termic al aerului va permite ritmuri normale de desfasurare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa vor decurge in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In semanaturile de toamna efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile intarziate din punct de vedere fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) insamantate in perioada optima se vor afla in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol.

Culturile infiintate dupa data de 20 octombrie 2018 isi vor definitiva alungirea paiului (100%), continuandu-se totodata inspicarea si inflorirea (10-100%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana, rapita isi va continua inbune conditii formarea silicvelor (70-100%), cresterea boabelor in silicve (10-100%) si maturitatea deplina (10 40%). Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar (12-29 frunze) si formarea capitulului (10-50%), in majoritatea regiunilor agricole. In semanaturile efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic.

In functie de data infiintarii culturii, porumbul se va afla predominant in fazele de formare a frunzei a 3-a (60-100%) si infrunzire (6-18 frunze) in cea mai mare parte a zonelor, iar izolat in extremitatea de sud a tarii va fi posibila declansarea aparitiei paniculului la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar isi va continua cresterea aparatului vegetativ (12-21 frunze) si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-40%), iar cartoful, cresterea lastarilor laterali (40-100%), tuberizarea (20-100%), precum si inflorirea (10-90%) la soiurile de vara. La pomii fructiferi, speciile de samburoase timpurii (cires, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic, cais si prun se va semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.

In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va inregistra infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, recoltarea fructelor de sezon, etc.).

Recomandarile specialistilor

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la culturile prasitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE