septembrie 26, 2022

porci de vanzare

Braila: a doua mare ferma de porci din Europa a iesit din carantina pestei porcine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Purtatorul de cuvant al DSV Braila, Dragos Frigioiu a declarat ca cea mai mare crescatorie de porci din Romania si a doua ca marime din Europa, a iesit din carantina si si-a reluat activitatea. Exploatatia fusese afectata de pesta porcina africana in august 2018, noteaza Agerpres.

„Crescatoria care apartine SC TEBU Consult Braila a iesit de sub carantina. Aici au fost introdusi purcei santinela, care au fost testati, iar rezultatele au fost negative, motiv pentru care restrictiile instituite in momentul confirmarii pestei porcine africane au fost ridicate. S-a inceput repopularea, au inceput sa-si aduca material de reproductie, femele, vieri. Oricum, efective destul de mici si va dura pana vor ajunge iar la intreaga capacitate”, a declarat Frigioiu.

Peste 140.000 de porci din crescatorie au fost eutanasiati din cauza PPA

Crescatoria numara in cele doua ferme existente pe teritoriul judetului Braila, la Gropeni si Tufesti, peste 140.000 de porci, inainte ca virusul sa patrunda aici si, conform legii, sa fie eutanasiati toti porcii.

In a doua mare ferma din Braila unde a patruns virusul pestei porcine, respectiv SC “Romsoci” SRL Tichilesti, unde se aflau 35.000 de porci, nu s-a solicitat introducerea de purceii santinela.

„Niciun alt operator din exploatatii comerciale de porci nu si-a exprimat intentia pentru repopulare, respectiv sa-si introduca purcei santinela, pentru a fi ridicate restrictiile. Operatorul economic daca intentioneaza repopularea ne notifica, stabilim cati purcei santinela introducem, in functie de numarul de adaposturi din ferma respectiva. Ulterior se testeaza si se pot ridica restrictiile”, a explicat Dragos Frigioiu.

Despagubiri de peste 172 milioane de lei platite in Braila, pe fondul PPA

Cele mai mari despagubiri pentru PPA au fost platite in judetul Braila, unde dintr-un total national de 251,802 milioane de lei au fost platite 172,174 milioane de lei, pentru un numar de 3.218 de exploatatii.

Peste 200.000 de porci au fost eutanasiati in Braila si au fost stinse 129 de focare de pesta. In prezent, mai sunt active doar patru focare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE