Meniu

ANSVSA, recomandari pentru sezonul cald

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Astfel, consumatorilor li se recomanda:

– sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

– cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C – +4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

– sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider si sa le mentina in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

–  sa pastreze alimentele gatite in recipiente acoperite;

– produsele care au fost decongelate sa nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– sa indeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

– sa spele bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.

Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Sigurata Alimentelor județene se vor asigura ca agentii economici vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vanzare a produselor de origine animala in locuri sau spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;

– conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte);

– masurile privind confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific in timpul transportului;

– interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE