Temperaturile au inceput sa creasca si fiecare dintre noi incearca sa gaseasca un loc racoros in care sa se adaposteasca de caldura. Nici animalele nu suporta foarte usor temperaturile din perioada verii, de aceea sunt necesare masuri suplimentare pentru a fi bine ingrijite in timpul sezonului estival.
Odata ce temperaturile trec de 27 de grade Celsius, confortul animalelor scade. Daca in cazul cailor iti poti da seama usor cand sufera din cauza caldurii, deoarece au glande sudoripare si transpira, sunt multe animale la care semnele de disconfort termic sunt mai putin vizibile. Printre acestea se numara vacile, porcii, oile si caprele. Vacile si porcii sunt animale foarte sensibile, in vreme ce oile si caprele tolereaza mai bine caldura.
Indiferent de gradul de toleranta la caldura al fiecarui animal, exista cateva semne comune ale stresului termic in randul necuvantatoarelor: letargie, pierderea apetitului, tremurat, confuzie ori dezorientare. Pentru a evita astfel de situatii, fermierii trebuie sa aiba in vedere asigurarea umbrei, a aerului si a apei, acestea fiind cele trei componente cheie pentru mentinerea confortul animalelor in timpul caniculei.
Adapostul animalelor
Confortul animalelor in timpul verii depinde foarte mult si de locul in care se adapostesc de razele puternice ale soarelui. Ele au nevoie de umbra, deoarece soarele contribuie la cresterea temperaturii corporale si poate provoca arsuri. Astfel, animalele vor avea pielea uscata si iritata. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata si fluxului de aer si temperaturii din hambar. Controlul fluxului de aer este esential pentru asigurarea confortului termic al animalelor, deoarece acest lucru ajuta la reducerea temperaturii si creeaza astfel un mediu racoros. Asigurarea ventilatiei adecvate este o componenta cheie in ingrijirea si protejarea animalelor in timpul caniculei, fiind importanta verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelor de ventilatie si a generatoarelor de energie electrica.
Pentru ca in timpul verii consumul de energie este ridicat, este bine sa folosesti stabilizatoare de tensiune, astfel incat fluctuatiile sa nu afecteze dispozitivele pe care le folosesti in gospodarie. Un stabilizator de tensiune ajuta la prevenirea aparitiei unor probleme legate de instabilitatea tensiunii electrice pe retea si contribuie astfel la reducerea facturii la energia electrica.
Hidratarea animalelor
Fara doar si poate, animalele au nevoie de apa curata si rece pentru a se hidrata si, cu atat mai mult in timpul verii, pentru a face fata temperaturilor ridicate. Jgheaburile pentru adapare trebuie sa fie suficient de mari si proiectate astfel incat toate animalele sa aiba acces usor. Acestea ar trebui sa fie mentinute curate si trebuie proiectate si intretinute astfel incat sa previna ranirea animalelor. Important este ca aceste dispozitive sa asigure apa potabila pentru animale pe tot parcursul zilei.
Hranirea animalelor
La fel ca oamenii, animalele isi pierd apetitul odata cu cresterea temperaturilor. Pentru a pastra regimul alimentar al acestora in sezonul cald, fermierii trebuie sa ia in considerare modificarea programului de hranire. Pentru ca animalele sa se acomodeze perioadelor cu temperaturi ridicate, este indicat ca hranirea lor sa se intample dimineata devreme, inainte ca mercurul din termometru sa creasca, si seara tarziu, cand afara se racoreste. De asemenea, acolo unde este posibil, este recomandata modificarea tipului de hrana furnizata. Sunt de evitat produsele care contin foarte mult amidon, care sunt mai greu de digerat si contribuie la cresterea temperaturii corporale.
In zilele toride, si animalele au nevoie sa se relaxeze, de aceea este indicat sa eviti masurile stresante, precum transportul, vaccinurile, castrarile, ingrijirea copitelor, reproducerea sau intarcarea.
Sursa foto: martinho Smart/ Shutterstock