Prognoza agrometeo 5 – 11 iulie: ploi locale si temperaturi maxime de 36 de grade

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 6…23°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 22…36°C, la scara intregii tari.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in majoritatea regiunilor. Totodata, local, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate, in cultura neirigata de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in special in sud-estul tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, atat procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii. In general, la speciile prasitoare (porumb, floarea-soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

La culturile de orz si grau de toamna se vor semnala fazele de maturitate ceara si deplina (10-100%), precum si recoltarea pe suprafete agricole extinse.

La rapita aflata predominant la maturitatea deplina (70-100%) se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Floarea-soarelui va parcurge fazele de crestere a capitulului (60-100%) si inflorire (10-80%) pe aproape intreg teritoriul, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va inregistra cresterea aparatului foliar, aparitia paniculului (20-100%) si inflorirea (10-60%) la nivelul intregii tari, precum si matasirea (10-15%) in culturile semanate in epoca optima.

La sfecla de zahar vor predomina cresterea frunzelor si alungirea/ingrosarea axei hipocotile, local fiind posibila declansarea acumularii zaharului in radacina, in toate bazinele specializate.

Cultura de cartof va parcurge cresterea lastarilor laterali si a tuberculilor, precum si imbobocirea si inflorirea (10-100%) la soiurile pentru consum.

In cea mai mare parte a plantatiilor, speciile pomicole se vor afla la cresterea si coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor.

La vita de vie predominante vor fi fazele de crestere a frunzelor/lastarilor, inflorire si dezvoltare a boabelor, in majoritatea podgoriilor.

Lucrarile de recoltare si intretinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale) se vor efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE