septembrie 29, 2022

ANM: zonele care se confrunta cu seceta la nivelul solului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La data de 28 Iunie 2019, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se situeaza in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura, informeaza ANM. 

In Dobrogea, estul, local in nordul si sud-estul Munteniei, sudul si sud-estul Moldovei, izolat in nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei si al Olteniei, se inregistreaza deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

 

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa a plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm se incadreaza in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de umiditate din sol prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local sud-estul Munteniei, izolat sud-estul Moldovei.

Rezerva de umiditate este determinata prin metoda bilantului apei in sol utilizand datele meteorologice inregistrate la statiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul retelei Administratiei Nationale de Meteorologie. Valorile de umiditate sunt validate periodic de masuratori directe efectuate cu senzori de umiditate, in platformele agrometeorologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE