ANM, cod portocaliu de vijelii in mai multe judete. Iata zonele afectate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizari Cod portocaliu si galben de vijelii si ploi pentru mai multe judete. Astfel, sunt aşteptate averse torentiale, grindina de mici dimensiuni, intensificari ale vantului, vijelie şi descarcari electrice.

Avertizarea este valabila pentru judetele Botoşani, Suceava, Neamt, Iasi, Alba, Mures, Harghita, Sibiu, Salaj, Cluj, unde se vor manifesta ploi torentiale care vor cumula 30-40 l/mp, grindina de mici dimensiuni, vijelie si descarcari electrice.

ANM, noutati si despre rezerva de umiditate la porumb

La data de 03 iulie 2019, in cultura neirigata de porumb, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se incadreaza in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de umiditate din sol prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local sud-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei.

Vremea se mentine calda in restul tarii

Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 16…29°C, mai ridicata cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 7…23°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23…35°C, in majoritatea regiunilor.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Totodata, local cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi in prima parte a perioadei

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE