Meniu

INS: productia de carne de vita, in scadere in 2018. Segmentele in care s-au inregistrat cresteri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numarul de bovine sacrificate la scara industriala a inregistrat o scadere in anul 2018, valoarea fiind cu 15,2% mai mica fata de anul precedent. Cu toate acestea, sacrificarile de porcine au crescut cu 9,9% fata de 2017, iar productia a crescut cu 11,3%, potrivit datelor emise de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in 2018 au fost sacrificate in abatoare 233.142 de bovine, iar productia obtinuta, respectiv greutatea in carcasa, a ajuns la 49.922 tone. In cazul porcinelor au fost sacrificate anul trecut 4.265.409 capete, fiind obtinuta o productie de carne de 365.088 de tone.

Numarul de ovine si caprine sacrificate in abatoare a crescut in 2018 fata de anul precedent cu 8,4% la 846.504 capete, iar productia de carne din aceste specii cu 16,4% (12.449 tone). Numarul de pasari sacrificate in unitatile industriale a avansat fata de anul 2017 cu 8,9%, totalizand 264 de milioane de capete, iar productia de carne de pasare cu 11,5% (452.495 tone).

Regiunile in care s-au inregistrat cele mai multe sacrificari de bovine

Conform datelor INS, sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (53,2%), Sud-Muntenia (11,2%) si Nord-Vest (10,1%), iar cele de porcine au detinut cele mai mari valori in regiunile Vest (peste 36%), Sud-Muntenia (25,7%), Nord-Vest (10,7%). Ponderile sacrificarilor de ovine si caprine cele mai semnificative au fost inregistrate in regiunile: Sud-Muntenia (peste 24,0%), Vest (23,5%), Sud-Est (peste 17,0%), Nord-Est (15,0%) si Nord-Vest (12,1%).

In anul 2018, cele mai multe sacrificari de pasari au fost in regiunile Sud-Est (24,3%), Nord-Est (23,9%), Centru (15,2%), Sud-Muntenia (12,9%) si Sud-Vest Oltenia (10,4%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE