Botanoiu (MADR): „Pe viitoarea PAC trebuie sa avem o flexibilitate mai mare in cazul plaţilor directe”

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Botanoiu sustine ca tara noastra are responsabilitatea de a iniţia un buget consistent in viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) care sa raspunda consumatorilor europeni, pentru ca tot ceea ce inseamna sector agricol este de fapt o comanda a consumatorului, noteaza Agerpres.

„Pe viitoarea PAC trebuie sa avem o flexibilitate mai mare in cazul platilor directe, dar cu o contributie mai mare in cazul organizatiilor si asociatilor cu o plata suplimentara pentru cei care aleg sa aplice masurile de agromediu. De asemenea, trebuie sa avem o plata redistributiva voluntara, care sa permita fiecarui stat membru sa isi redirectioneze in ce sectoare considera, unde are tinte stabilite, dar fara un buget consistent toate acestea nu pot fi realizate. Avem responsabilitatea de a initia un buget consistent care sa raspunda consumatorilor europeni, pentru ca tot ceea ce inseamna sector agricol sau partea organica a sectorului agricol este de fapt o comanda a consumatorului. Daca el alege un tip sau altul din aceste marfuri este practic cel care stapaneste aceste afaceri”, a spus Botanoiu.

Platile directe raman o prioritate pentru Romania

El a subliniat ca reactia pe care Romania a avut-o de fiecare data cu privire la viitoarea PAC a fost legata de acest buget, care este in scadere fata de alocarea anterioara.

„In mod real astazi bugetul PAC este la 30-33% din alocarea UE, in scadere fata de alocarea anterioara, iar in trecut discutam de 70-75% (…) Important este ca mai sunt patru fonduri care pot contribui la partea de dezvoltare rurala”, a adaugat Botanoiu.

De asemenea, oficialul MADR sustine ca in viitoarea PAC trebuie sa existe angajamente mult mai bine asumate, cu o atentie pe ceea ce inseamna obiectivele pentru arhitectura verde si cu accent pe o calitate superioara a marfurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE