septembrie 30, 2022

Comitetul RICA a aprobat prima transa din plata destinata Romaniei. Care este scopul finantarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta perioada a avut loc la Bruxelles cea de-a 204-a reuniune a Comitetului Comunitar al Retelei de Informatii Contabile Agricole (RICA), organizata de Comisia Europeana (CE).

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost reprezentat de coordonatorul Serviciului RICA (Reteaua de Informatii Contabile Agricole).

Pe agenda de lucru a Comitetului Comunitar RICA s-au aflat subiecte precum: prezentarea rezultatelor standard preliminare pentru anul contabil 2017, actualizarea regulamentelor de sector, lansarea grupului de lucru privind modul de calcul al tipologiei fermelor, prezentarea analizelor economice sectoriale realizate pe baza datelor RICA, lansarea noilor metodologii de lucru pentru colectarea si testarea datelor, prezentarea proiectelor derulate de RICA in Statele Membre, raportul privind sumele standard platite Statelor Membre pentru chestionarele validate.

RICA Romania colecteaza anul acesta informatii contabile agricole in format de chestionar dintr-un numar de 5.100 de exploatatii. Comisia Europeana (CE) plateste pentru fiecare chestionar validat suma de 160 Euro, in conformitate cu Reg. UE 220/2015.

In cadrul reuniunii Comitetului Comunitar, s-a aprobat plata primei transe de 408.000 euro, reprezentand 50% avans din valoarea totala a chestionarelor repartizate  Romaniei. Prima transa va fi platita pana la 31.07.2019, urmand ca diferenta de plata sa se aprobe in luna decembrie 2019.

CE foloseste informatiile colectate de RICA in vederea intocmirii de rapoarte anuale privind situatia agriculturii, a pietelor agricole si a veniturilor fermelor din Uniunea Europeana. Pe baza datelor colectate din fiecare Stat Membru, CE publica analize sectoriale pentru: cereale, produse lactate, carne de vita si manzat, rapoarte privind evolutia veniturilor si cheltuielilor, distributia platilor directe, zonele defavorizate s.a.

Rezultatele cercetarii socio-economice bazate pe informatiile RICA sprijina elaborarea unor noi politici mai bine directionate spre nevoile fermierilor si ale comunitatilor rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE