ANM: vreme caniculara in urmatoarele doua saptamani. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, valabila pentru intervalul 1-14 iulie, vremea va deveni caniculara in toate regiunile tarii, insa vor exista si perioade de instabilitate atmosferica, in majoritatea regiunilor, cu precadere dupa data de 9 iulie, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

BANAT

In primele doua zile ale intervalului de prognoza vremea se va incalzi, devenind caniculara la amiaza, iar media regionala a temperaturilor maxime va creste pana in jurul a 36 de grade, pe data de 2 iulie. Va urma o racorire, care va face ca in intervalul 4 – 14 iulie media maximelor termice sa se incadreze, in general, intre 29 si 31 de grade, caracterizand o vreme apropiata de normal din punct de vedere termic.

Evolutia temperaturilor minime va fi asemanatoare, media fiind in crestere in primele nopti, spre 18…19 grade pe 2 si 3 iulie, apoi va scadea si se va situa in jurul a 16 grade pina la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala cu precadere dupa data de 9 iulie, iar in restul intervalului doar pe arii restranse vor fi averse.

CRIŞANA

Intervalul de prognoza va debuta cu vreme calduroasa, local caniculara in orele amiezilor, iar media temperaturilor maxime la scara intregii regiuni va atinge o valoare in jurul a 35 de grade. Pe 3 iulie vremea se va racori, astfel incat, intre 4 si 14 iulie, media maximelor va fi de 28…30 de grade.

Regimul termic nocturn va marca o crestere la inceputul intervalului, cand se vor inregistra minime nocturne de 17…18 grade, in medie, iar dupa data de 4 iulie pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza vor fi temperaturi minime de 14…15 grade.

Temporar vor fi manifestari ale instabilitatii atmosferice, mai frecvente si pe arii mai extinse in intervalul 9 – 13 iulie.

TRANSILVANIA

Vremea se va incalzi la inceputul primei saptamani a intervalului de prognoza, devenind calduroasa, caniculara indeosebi in dupa-amiaza zilei de 2 iulie, cand media maximelor diurne va atinge 35…36 de grade.

Ulterior, regimul temperaturii aerului va marca o scadere si va fi caracterizat de valori medii in jurul a 28 de grade, in intervalul 4 – 14 iulie, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic. Media minimelor termice va fi de 16 grade in dimineata zilei de 3 iulie, apoi se va situa intre 12 si 14 grade.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala cu precadere intre 3 si 5 iulie si, din nou, in intervalul 9-14 iulie.

MARAMURES

Media regionala a temperaturilor diurne va caracteriza o vreme calduroasa in primele doua zile, izolat caniculara in dupa-amiaza zilei de 2 iulie, cand se vor atinge 34…35 de grade. Pe 3 iulie vremea se va racori, devenind normala sub aspect termic, caracteristica ce se va mentine pana la sfarsitul celei de a doua saptamani de prognoza, cu valori diurne de 27…28 de grade, in medie.

Temperaturile minime vor avea o evolutie relativ asemanatoare, cele mai ridicate medii vor fi in primele dimineti, cand nu vor cobori sub 17 grade, iar cele mai scazute se vor inregistra intre 4 si 14 iulie, cand se vor atinge 13…14 grade.

Vor fi intervale cu manifestari specifice instabilitatii atmosferice, cu o probabilitate mai mare pe 2 iulie si, din nou, dupa data de 9 iulie.

MOLDOVA

Dupa primele doua zile caniculare, caracterizate de maxime termice a caror medie va atinge 35…36 de grade, vremea se va racori, astfel incat intre 4 si 14 iulie regimul termic va fi apropiat de cel normal, concretizat printr-o valoare mediata la scara intregii regiuni de aproximativ 28 de grade.

Media temperaturilor minime va avea o evolutie similara, cea mai ridicata medie va fi de 19 grade, pe 2 si 3 iulie, iar cele mai scazute valori, de 15…16 grade, se vor inregistra in intervalul 4 – 14 iulie.

Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai mare spre jumatatea primei saptamani si, din nou, dupa 9 iulie.

DOBROGEA

Prima saptamana de prognoza va debuta cu vreme calduroasa, media regionala a maximelor diurne va atinge 34 de grade in dupa-amiaza zilei de 2 iulie, dar ulterior vremea se va racori, devenind apropiata de normal din punct de vedere termic.

Astfel, in intervalul 4 – 14 iulie, regimul termic se va mentine constant si va fi caracterizat printr-o valoare medie a temperaturilor diurne de aproximativ 28 de grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa in jurul a 19 grade, marcand o scadere fata de media de 21 de grade din dimineata zilei de 3 iulie.

Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai mare intre 3 si 5 iulie, iar in restul intervalului de prognoza doar pe arii restranse vor fi ploi trecatoare.

MUNTENIA

Vremea va fi calduroasa in primele zile ale intervalului de prognoza, local caniculara in orele amiezilor, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor atinge 37 de grade in dupa-amiaza zilei de 2 iulie. Va urma o racorire a vremii, ce va determina scaderea temperaturii aerului spre o valoare medie diurna de 30…31 de grade, ce se va mentine relativ constanta pe tot parcursul intervalului 4 – 14 iulie.

Variatiile temperaturilor minime vor fi similare cu cele ale maximelor, cea mai ridicata medie va fi de 19 grade si se va inregistra la inceputul intervalului, iar apoi temperaturile nocturne vor fi caracterizate de o valoare medie situata in jurul a 17 grade, ce se va mentine constanta pana la finalul celei de a doua saptamani.

Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in primele zile ale intervalului, respectiv intre 3 si 5 iulie si, din nou, dupa data de 10 iulie.

OLTENIA

Vremea va fi local caniculara la amiaza in primele zile, cand se vor atinge medii termice diurne de pana la 37 de grade (pe data de 2 iulie), apoi se va racori, astfel incat, in intervalul 4 – 14 iulie, regimul temperaturii aerului nu va mai avea variatii semnificative si se va concretiza prin valori situate, in general, intre 29 si 31 de grade, caracterizand o vreme apropiata de normal din punct de vedere termic.

Media temperaturilor minime va avea o evolutie similara, cea mai ridicata valoare medie va fi de 19 grade si se va inregistra in dimineata zilei de 3 iulie, apoi vor fi temperaturi nocturne de aproximativ 17 grade, in medie

Vor fi manifestari specifice instabilitatii atmosferice, pe arii mai extinse in zilele de 3, 4 si 5 iulie si, ulterior, intre 10 si 13 iulie.

LA MUNTE

Valorile termice maxime vor fi ridicate la inceputul primei saptamani a intervalului de prognoza, cand se va consemna o medie de 26…27 de grade, apoi temperaturile diurne vor marca o scadere si, intre 4 si 14 iulie, se vor situa in mod constant in jurul unei valori de 18 grade. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 10 grade, in medie, exceptand primele nopti ale intervalului, cand nu vor scadea sub o valoare medie in jurul a 16 grade.

Vor fi intervale cu manifestari specifice instabilitatii atmosferice aproape in fiecare zi, dar pe arii mai extinse acestea se vor semnala in intervalele 3 – 5 iulie si, respectiv, 10 – 14 iulie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE