Vreme schimbatoare in urmatoarele doua saptamani. A doua jumatate a lunii, marcata de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va continua sa fie schimbatoare, cu perioade in care temperaturile maxime vor ajunge la 14 grade Celsius, dar si cu intervale in care valorile termice vor scadea considerabil, chiar si pana spre zero grade Celsius, in zona Maramuresului, in timp ce precipitatiile isi vor face simtita prezenta dupa 21 februarie, arata prognoza de specialitate, valabila pentru urmatoarele doua saptamani (18 februarie – 3 martie), publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, pana pe 21 februarie, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 10 si 14 grade, cele mai ridicate valori urmand a se inregistra pe parcursul zilei de 19 februarie. Spre finalul primei saptamani, vremea se va raci semnificativ, astfel incat media maximelor va scadea spre 2 – 4 grade in zilele de 23 si 24 februarie.

In a doua saptamana, valorile termice vor fi in general constante si apropiate de cele specifice perioadei, iar maximele se vor situa in medie intre 6 si 8 grade. Media minimelor va fi cuprinsa intre -2 si zero grade, cu exceptia noptilor din perioada 23 – 25 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie intre -6 si -4 grade. Vor fi precipitatii slabe in zilele de 21 si 22 februarie si, local, in perioada 28 februarie – 3 martie.

In Crisana, in primele doua zile, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 12 – 13 grade, urmand ca spre mijlocul primei saptamani media sa scada spre valori de 8 – 9 grade. Racirea va continua si va semnificativa spre finalul saptamanii, cand maximele vor ajunge, in medie regionala, la 2 – 3 grade, in zilele de 23 si 24 februarie.

In a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor fi in general constante si apropiate de cele specifice perioadei, iar maximele se vor situa, in medie, intre 6 si 8 grade. Media regionala a minimelor va fi cuprinsa, in general, intre -2 si zero grade, mai putin in noptile din 23 si 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie cuprinsa intre -7 si -6 grade. Precipitatii slabe se vor semnala in data de 21 februarie, dar local si in ziua de 22 februarie, precum si in perioada 28 februarie – 3 martie.

In Transilvania, pana pe 20 februarie, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 – 10 grade, dupa care vremea se va raci, mai semnificativ la finalul primei saptamani, cand media va cobori spre -1, chiar un grad Celsius. In a doua saptamana, valorile termice vor fi in general constante si apropiate de cele specifice perioadei, iar maximele vor fi, in medie, de 4 – 5 grade.

Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative pe tot parcursul intervalului, astfel incat media regionala a minimelor va fi cuprinsa intre -5 si -1 grad, exceptand noptile din 23 si 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie de la -12 la -10 grade. Se vor semnala precipitatii slabe in zilele de 22 si 23 februarie si pe spatii mai mici in 21 februarie, iar local si in a doua saptamana, cu o probabilitate mai ridicata in perioada 28 februarie – 3 martie.

In Maramures, in primele doua zile din intervalul de prognoza, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 – 11 grade, urmand ca spre jumatatea primei saptamani media sa scada spre valori de 6 – 7 grade. Racirea va continua si va fi semnificativa spre finalul saptamanii, cand maximele vor ajunge, in medie, la 0 – 2 grade, in zilele de 23 si 24 februarie. In a doua saptamana, valorile termice vor fi in general constante si apropiate de cele specifice perioadei, iar maximele se vor situa, in medie, intre 4 si 6 grade.

Media regionala a minimelor va fi cuprinsa, in general, intre -3 si zero grade, cu exceptia noptilor din 23 si 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie in jurul valorii de -8 grade. Vor fi precipitatii slabe in data de 21 februarie, dar local si in 21 – 23 februarie, precum si in perioada 27 februarie – 3 martie.

In Moldova, in primele trei zile, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 – 11 grade, urmand ca in a doua parte a primei saptamani media sa scada accentuat, spre valori apropiate de pragul de inghet in zilele de 22, 23 si 24 februarie. In a doua saptamana, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, iar maximele vor fi, in medie, intre 4 si 7 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media regionala a minimelor se va situa, in general, intre -3 si zero grade, mai putin in noptile din 23 si 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie in jurul valorii de -7 grade. Vor fi precipitatii slabe in data de 21 februarie, dar local si in 21-23 februarie, precum si in unele zile ale intervalului 24 februarie – 3 martie.

In Dobrogea, vremea va fi calda in intervalul 18 – 21 februarie, cand se vor inregistra, in medie, valori maxime diurne in jurul a 10 grade, apoi se va raci semnificativ, astfel incat media va cobori sub 3 grade in perioada 22 – 24 februarie. Ulterior, temperaturile maxime vor avea medii de 7 – 9 grade.

In ceea ce priveste media temperaturilor minime, estimam valori de 2 – 4 grade pana pe 22 februarie, si intre -4 si -2 grade in intervalul 23 – 25 februarie. Ulterior, minimele nocturne vor creste usor, media lor incadrandu-se intre -1 si un grad Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata pe data de 22 februarie, apoi precipitatii slabe vor fi posibile in fiecare zi, dar cu precadere in intervalul 25 – 27 februarie.

In Muntenia, in primele patru zile, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 – 12 grade, urmand ca in a doua parte a primei saptamani media sa scada accentuat, spre valori de 0 – 3 grade, in zilele de 23 si 24 februarie. In a doua saptamana, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, urmand ca maximele sa fie, in medie, intre 6 si 9 grade.

Pe parcursul celor doua saptamani, media regionala a minimelor se va situa, in general, intre -2 si 2 grade, exceptand intervalul 22 – 25 februarie, in care noptile vor fi mai reci, cu o medie in jurul valorii de -6 grade. Vor fi precipitatii slabe in data de 22 februarie, dar, posibil, si in unele zile ale intervalului 25 februarie – 3 martie.

In Oltenia, in intervalul 18 – 21 februarie, vremea va fi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de 11 – 14 grade, urmand ca aceasta medie sa scada accentuat, spre valori de la un grad la 4 grade Celsius, in intervalul 22 – 24 februarie. In a doua saptamana, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, iar maximele se vor situa, in medie, intre 7 si 10 grade. Pe parcursul celor doua saptamani, media minimelor va fi, in general, intre -2 si 2 grade.

Exceptie face intervalul 23 – 25 februarie, in care noptile vor fi mai reci, cu o medie in jurul valorii de -5 grade. Vor fi precipitatii slabe in data de 22 februarie, dar posibil si in unele zile ale intervalului 26 februarie – 3 martie.

La munte, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea se va raci treptat, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea de la 6 grade pe 18 februarie pana la -9 grade in ziua de 22 februarie. Media temperaturilor minime va scadea, de asemenea, de la -2 grade, pe 18 februarie, pana la -12 grade in intervalul 23 – 24 februarie.

In perioada 25 februarie – 3 martie, tendinta va fi in general de crestere, cu medii ale temperaturilor maxime intre -4 si -2 grade, iar a celor minime, in general, intre -11 si -5 grade. Incepand din 20 februarie, vor fi precipitatii, mai ales ninsori, aproape in fiecare zi, dar cu probabilitate mai ridicata in intervalele 21 – 23 februarie si 26 februarie – 3 martie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE