ANM: vreme calda de Pasti si sanse slabe de ploi in urmatoarele doua saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Regimul termic va ramane unul rece pana spre sfarsitul acestei saptamani in majoritatea regiunilor, iar ulterior mercurul din termometre va atinge 23-24 de grade Celsius pe timpul zilelor, in timp ce probabilitatea pentru aparitia precipitatiilor va creste dupa data de 24 aprilie, dar si in prima zi de Paste, in unele zone, se arata in prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 15 – 28 aprilie, publicata luni.

In Banat, pe tot parcursul intervalului de prognoza temperatura aerului va creste usor si treptat, astfel incat maximele diurne se vor situa, in medie, intre 14 grade la inceputul intervalului, si 24 de grade la sfarsitul celor doua saptamani.

Temperaturile minime vor avea variatii in prima saptamana, cand se vor incadra intre 2 si 5 grade, apoi vor creste treptat, spre 10 grade la finalul celei de-a doua saptamani. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in prima zi a intervalului de prognoza, dar si in perioada 24 – 28 aprilie, cand pot fi ploi slabe, pe arii restranse.

Crisana, sanse mari de ploaie spre sfarsitul lunii

In Crisana, la inceputul intervalului, vremea va fi rece, cu valori termice diurne ce se vor situa, in medie, in jurul a 14 grade. Apoi, va avea loc o usoara incalzire, iar intre 16 si 22 aprilie se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse intre 16 si 18 grade. Valorile nocturne in prima saptamana vor avea usoare variatii si se vor situa intre 0 si 4 grade.

In decursul celei de-a doua saptamani, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar la finalul intervalului de prognoza se vor inregistra medii regionale de aproximativ 23 de grade, ziua, si de 8 grade, noaptea. Probabilitatea de ploaie va fi, in general, redusa si doar spre sfarsitul intervalului pot fi ploi slabe, pe arii restranse.

Transilvania, maxime de aproximativ 21 de grade Celsius

In Transilvania, vremea se va mentine rece in prima saptamana de prognoza, cand se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime cuprinse, in general, intre 12 si 14 grade. Temperaturile minime in acest interval vor avea variatii semnificative si se vor incadra, in medie regionala, intre -4 si 3 grade.

In a doua saptamana de prognoza vremea se va incalzi usor si treptat, iar valorile diurne vor atinge 21 de grade in ultimele zile, iar temperaturile nocturne se vor situa in jurul a 6 grade. Se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ploaie in primele zile ale intervalului de prognoza, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani probabilitatea pentru ploi slabe, trecatoare, va fi in crestere.

Maramures, minime nocturne de -2 grade Celsius

In Maramures, vremea se va mentine rece in primele doua zile ale prognozei, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi de 12 – 13 grade, apoi se va incalzi usor si se vor atinge valori diurne situate intre 14 si 16 grade.

Temperaturile nocturne in aceasta perioada nu vor avea variatii importante si se vor incadra, in general, intre -2 si 2 grade. In cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza regimul termic va fi in crestere, iar la finalul celor doua saptamani se vor atinge temperaturi medii de 22 de grade pe timpul zilei, respectiv de 8 grade noaptea. Precipitatii, predominant sub forma de ploaie, se vor semnala la inceputul intervalului de prognoza, iar spre sfarsitul celei de-a doua saptamani probabilitatea de ploaie va fi din nou in crestere.

Moldova, sanse de ploi dupa 24 de aprilie

In Moldova, pana pe data de 20 aprilie, vremea va fi rece cu temperaturi maxime medii cuprinse intre 10 si 13 grade, cu exceptia zilei de 16 aprilie, cand media se va situa in jurul valorii de doar 6 grade. Ulterior, vremea se va incalzi treptat, astfel incat maximele termice vor creste in medie de la 14 spre 20 de grade, cu cele mai ridicate valori in perioada 26 – 28 aprilie. Media temperaturilor minime va fi cuprinsa in general intre 2 si 5 grade, cu tendinta de crestere usoara, in ultimele nopti, spre 6 – 8 grade.

In zilele de 16 si 17 aprilie, temporar, vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie, local moderate cantitativ, iar in restul intervalului doar trecator si pe arii restranse va ploua slab, cu o probabilitate mai mare in 18 si 19 aprilie, dar si dupa data de 24 aprilie.

Dobrogea, media temperaturilor, cuprinsa intre 3 si 7 grade

In Dobrogea, in perioada 15 – 21 aprilie, temperaturile maxime nu vor avea fluctuatii semnificative si se vor situa in medie intre 10 si 12 grade, ceea ce va caracteriza o vreme rece. Incepand cu 22 aprilie, maximele termice vor creste usor si treptat spre o medie de 16 – 18 grade in intervalul 25 – 28 aprilie, adica valori normale raportate la media regionala.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsa, in general, intre 3 si 7 grade, cu tendinta de crestere usoara, in ultimele nopti, spre 8 – 9 grade. In intervalul 16 – 19 aprilie, temporar va ploua, in general slab cantitativ, iar in restul intervalului doar trecator si pe arii restranse vor mai fi ploi slabe, cu o probabilitate mai mare in data de 20 aprilie si dupa 25 aprilie.

Muntenia, sanse de ploi intre 16 si 19 aprilie

In Muntenia, in prima saptamana, maximele termice se vor situa in medie intre 12 si 14 grade si vor caracteriza o vreme rece. Ulterior, din 22 aprilie, media temperaturilor maxime va fi in crestere treptata si va tinde spre 20 – 21 de grade, in perioada 25 – 28 aprilie, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 2 si 6 grade, cu tendinta de crestere usoara, in ultimele nopti, pana spre 7 – 8 grade. Local si temporar va ploua slab in intervalul 16 – 19 aprilie, iar in restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi redusa.

Vreme calda de Pasti in Oltenia

In Oltenia, pana pe data de 22 aprilie, vremea va fi usor mai rece decat in mod obisnuit, cu temperaturi maxime medii cuprinse intre 14 si 16 grade, exceptand ziua de 15 aprilie, cand media se va situa in jurul valorii de 12 grade. Vremea se va incalzi treptat, iar maximele termice vor creste spre o medie de 20 – 21 de grade, in perioada 25 – 28 aprilie.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsa, in general, intre 3 si 6 grade, cu tendinta de crestere usoara in ultimele nopti ale intervalului de prognoza, spre 7 – 8 grade. Pe arii restranse va ploua slab in 15 aprilie, dar si in intervalul 17 – 19 aprilie, in timp ce, in restul intervalului, doar trecator si izolat vor mai fi posibile ploi slabe.

La munte, vremea va fi rece in intervalul 15 – 22 aprilie, cand se va inregistra o medie a temperaturilor maxime de 2 – 4 grade, in timp ce valorile nocturne vor fi exclusiv negative si se vor incadra intre -6 si -2 grade.

Incepand cu data de 23 aprilie, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, astfel incat valorile maxime diurne vor atinge 12 grade, in intervalul 25 – 28 aprilie, iar cele minime vor deveni pozitive si se vor situa in jurul valorii medii de 3 grade. Se vor semnala precipitatii mixte in primele zile ale intervalului de prognoza, iar spre sfarsit probabilitatea pentru ploi slabe si trecatoare va creste.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE