zmeura

Un fermier din Bihor a infiintat o sera hidroponica prin fonduri europene. Care a fost investittia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat vineri, 20 iulie 2018, in localitatea Toboliu din judetul Bihor, la inaugurarea unei sere legumicole pentru cultura de tomate in sistem hidroponic. Investitia apartine societatii Valentino Land SRL, reprezentata de Robert Andrei Munteanu si a beneficiat de finantare prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Valoarea totala a investitiei contractate in 6 iunie 2017 se ridica la 729.096 euro, din care 489.339 euro reprezinta finantarea nerambursabila obtinuta din PNDR 2020. Din punct de vedere al tehnologiilor aplicate, investitia este una dintre cele mai importante din vestul si nord-vestul Romaniei si este prima sera hidroponica realizata pana in acest moment in judetul Bihor.

„Proiectele finantate prin PNDR sunt un inceput excelent pentru beneficiarii lor si in aceeasi masura sunt exemple foarte bune pentru tinerii antreprenori care vor fi incurajati sa isi puna in practica ideile, sa revina in tara si sa dezvolte investitii in mediul rural din Romania. Un exemplu foarte clar in acest sens este investitia din comuna Toboliu pe care o inauguram azi. La nivelul judetului Bihor exista deja 1.782 de beneficiari ai PNDR 2020 care au contractat fonduri nerambursabile in valoare de 174 de milioane de euro. Platile efectuate catre beneficiarii PNDR din Bihor au ajuns in acest moment la peste 70 de milioane de euro. In acest context, subliniez ca este important ca solicitantii sa stie de la inceput ce au de facut, sa gandeasca in perspectiva si nu sa aplice doar pentru ca indeplinesc conditiile, ci pentru ca au nevoie sa duca la bun sfarsit investitii care se pot dezvolta pe termen lung”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

In aceeasi zi, Adrian Chesnoiu a efectuat o vizita de lucru in comuna Nojorid din judetul Bihor la un beneficiar al submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea, comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole” din PNDR 2020. Investitia, care beneficiaza de o finantare nerambursabila de 2.499.996 euro, este in curs de finalizare si consta in crearea unui lant alimentar integrat prin procesarea, sortarea, ambalarea si comercializarea legumelor. Contractul de finantare a fost semnat pe data de 7 iulie 2016. In acest moment, proiectul este implementat in proportie de 90%.

Detalii despre ferma

Investitia societatii Valentino Land SRL, finantata de AFIR prin sM 4.1 din cadrul PNDR 2020, presupune constructia si dotarea unei sere legumicole cu o suprafata de 2.688 mp si a spatiului tehnic aferent, pentru cultura de tomate in sistem hidroponic. De asemenea, prin proiect au fost prevazute cheltuieli cu asigurarea utilajelor necesare serei, precum si pentru imprejmuirea perimetrului acesteia.

Sera de tomate este dotata cu cele mai moderne sisteme existente pe piata. Printre dotarile aferente serei se numara: carucioare pentru recoltare, jgheaburi de cultura cu substratul aferent, echipamente pentru cantarire si etichetare, aparate automate pentru livrarea tomatelor etc.

Sera este acoperita cu folie triplu stratificata in dublu strat si cu o perna de aer pentru o izolare termica mai buna. Cultura in cadrul serei este in sistem hidroponic, in substrat de fibra de cocos si este asistata de o statie de fertilizare total automatizata. Ca urmare a implementarii proiectului, societatea estimeaza o productie anuala de tomate de aproximativ 100.000 kg.

Prin implementarea acestui proiect s-a asigurat crearea a 3 locuri de munca, introducerea pe piata a produselor romanesti si cresterea prestigiului localitatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE