Tot mai multe voci anunta ca vom retrai in aceasta vara efectele secetei din 1947. In vreme ce la noi investitiile in irigatii si sisteme pentru atenuarea impactului negativ al schimbarilor climatice bat pasul pe loc, in tarile din Orientul Mijlociu se fac investitii majore in sere hidroponice desprinse parca din filmele SF.
Neavand la dispozitie soluri fertile ca ale noastre sau resurse de apa cum sunt raurile care brazdeaza tara, cei din Emiratele Arabe Unite au inceput sa testeze in urma cu circa 50 de ani cultivarea plantelor in sere folosind diferite materii prime pe post de sol, cum ar fi lana. Astazi, in Emiratele Arabe Unite functioneaza peste 1.000 de sere hidroponice. Multe dintre ele folosesc apa desalinizata. Datorita tehnologiilor moderne, apa folosita pentru a uda si hrani plantele nu se pierde in sol, ca in cazul serelor clasice, ci este recirculata. Asa se face ca cei din Emirate reusesc sa foloseasca numai 20 de litri de apa pentru a produce un kilogram de salata, in vreme ce, utilizand metode standard de cultivare, consumul de apa ar fi 400 de litri.
Serele hidroponice permit agricultorului sa aiba control ridicat asupra unor variabile precum temperatura, nivelul de nutrienti si umiditatea, astfel ca productivitatea este foarte ridicata. Intr-o asemenea sera hidroponica, se pot obtine 18 culturi pe an, fata de 3, cat e media in agricultura traditionala.
De asemenea, un rol major il are faptul ca solul este inlocuit cu un mediu de cultura pentru horticultura obtinut din ingrediente naturale, cum sunt roca de bazalt si creta. Acestea sunt apoi topite la 1.600°C intr-o lava, care este aruncata intr-o camera mare de filare, care o transforma in ceva ce arata ca vata de zahar. Utilizand aceste tehnologii, in sera hidroponica se exclud pierderile cauzate de bolile care se propaga din sol la plante.
Ca sa ne facem o idee legat de amploarea investitiilor pe care le fac arabii in tehnologizarea agriculturii, sa ne gandim ca au fost investite 40 de milioane de dolari intr-o sera hidroponica in suprafata de 1,2 hectare. Investitia reprezinta un parteneriat intre o companie Americana, Crop One Holdings, și Emirates Flight Catering, companie care furnizeaza aproximativ 225.000 de mese in fiecare zi pentru clientii operatorilor de transport aerian, de la baza sa de pe Aeroportul Internațional Dubai. Zilnic, se recolteaza circa 2.700 de kilograme de salate si ierburi aromatice din aceasta unitate de productie.
Un alt model de business de succes in domeniul serelor hidroponice este cel dezvoltat in Emiratele Arabe Unite, in cadrul Fermelor Badia. Aici a fost creata, incepand cu anul 2016, o sera verticala din care pleaca tone de microplante si ierburi aromatice catre cele mai rafinate restaurante din Dubai. Suprafata de productie este de 800 de metri patrati.
„Badia este prima ferma verticala din regiune si din Emiratele Arabe Unite. Am ales sa investim in Dubai deoarece este un hub pentru inovatie, iar industria ospitaliera si industriile aeriene sunt complet dezvoltate. Regiunea noastra este una care pune probleme din punct de vedere al agriculturii, importurile noastre ajung la 80% din consum in fecare an. Guvernul si autoritatile sunt extrem de receptive si ne sprijina foarte mult. Am fost mereu in discutii concrete cu Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii, pentru a identifica noi oportunitati, noi solutii de a ne extinde. Putem produce pe intreaga perioada a anului, sustenabil, utilizand cu 90% mai putina apa si reducand emisiile de carbon. Nu folosim pesticide”, spune Omar Al Jundi, fondator si CEO al Fermelor Badia. In limba araba, „badia” inseamna „oaza”.
Compania foloseste tehnologii de ultima generatie in domeniul serelor hidroponice verticale si reuseste astfel sa reduca cu pana la 90% consumul de apa comparativ cu o ferma traditionala, deoarece apa este recirculata. Totodata, consumul de energie este redus.
Semintele care provin din surse nemodificate genetic sunt semanate in alveole speciale, umplute cu un compost adecvat. Aceste alveole sunt asezate in straturi stivuite in plan inclinat si/sau integrate in alte structuri. Iluminarea se face cu led-uri in serele hidroponice, ceea ce permite reducerea consumului de energie. Fiind vorba de un mediu controlat, in serele hidroponice se evita probleme cum ar fi daunatorii sau mana. Umiditatea poate fi controlata cu succes, ceea ce asigura o productivitate mai ridicata in serele hidroponice decat in cazul fermelor traditionale.
Si daca pana de curand fermierii produceau mai multe salate si verdeturi in serele hidroponice, treptat au extins culturile, astazi recoltand ardei, tomate, castraveti. Mai mult decat atat, cei din Emiratele Arabe Unite au reusit sa obtina si orez, papaya, portocale si struguri in serele hidroponice. Desi productiile sunt mici si exista putini temerari, este extrem de important ca s-au facut primii pasi.
Chiar daca incep sa se extinda cu rapiditate in multe zone din lume, serele hidroponice au si cateva dezavantaje. Principalul tine de costurile mari de amenajare, dotare si operare, potrivit doctorului in stiinte Howard Resh, care a lucrat la implementarea unor sere hidroponice in Arabia Saudita si Kuwait, citat de presa internationala.
Alte costuri suplimentare sunt generate de iluminarea cu led, insa, spune Howard Resh, se fac progrese remarcabile in ceea ce priveste eficientizarea acestor costuri. Insa, serele hidroponice pot fi amenajate in mijlocul oraselor, ceea ce reduce costurile de transport al marfii la consumator, precum si poluarea aferenta. In plus, a explicat omul de stiinta, izolarea termica a cladirii in care este amenajata sera hidroponica permite mentinerea cu costuri mai mici a climatului necesar obtinerii unei productivitati ridicate, comparativ cu o sera clasica, mai ales daca aceasta este amplasata intr-un areal geografic umed si cald.