Sera hidroponica in Cairo

Riscurile si avantajele serelor hidroponice, prezentate de un fermier experimentat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Serele hidroponice pot fi o investitie de succes, insa, ca orice afacere, prezinta plusuri si minusuri.

Pentru a va oferi noi informatii legate de serele hidroponice, am stat de vorba cu Adel El Shentenawy, fondator si director general al companiei Hydrofarms, din Cairo, Egipt. Compania are punctul de lucru in desertul care se intinde intre orasele egiptene Cairo si Alexandria.

StiriAgricole.ro: Ce anume v-a determinat sa investiti in agricultura si mai ales sa dezvoltati sere hidroponice?

Adel El Shentenawy: Criza financiara din 2008 m-a convins ca trebuie gasesc o industrie care sa imi ofere perspectiva unei investitii sustenabile, iar productia de alimente mi s-a parut cea mai buna optiune, deoarece indiferent ce se intampla, oamenii vor avea intotdeauna nevoie de mancare. Asadar, trebuia doar sa identificam o metoda care sa genereze o productie sufiecient de mare ca sa acopere cererea nesfarsita pentru alimente. De aceea, in 2012, am investit in sere hidroponice, pornind de la faptul ca acest mod de a face agricultura permite folosirea sustenabila a resurselor.

StiriAgricole.ro: Daca ar fi sa descrieti un modelde business, care ar fi principalele aspecte pe care trebuie sa le ia in calcul un fermier? Care sunt principalele riscuri si, respectiv, principalele avantaje ale serelor hidroponice?

Adel El Shentenawy: In primul rand, trebuie sa analizeze cu atentie piata, sa isi formeze o echipa dedicata si sa se ocupe de buget, de sursa de finantare. Apoi, e foarte important controlul calitatii si consecventa productiei si, nu in ultimul rand, zona de cercetare si dezvoltare, pentru a avea o afacere de viitor.

Legat de riscuri, cine doreste sa investeasca in sere hidroponice trebuie sa aiba in vedere nivelul ridicat al investitiilor financiare care trebuie facute, eroarea umana si fluctuatiile pietei, precum si competitorii.

Cultura de salata in sera hidroponica
Cultura de salata in sera hidroponica

 

In ceea ce priveste avantajele, principalul aspect vine din faptul ca productivitatea este de 10 ori mai mare decat in cazul unei sere clasice. In al doilea rand, sera hidroponica este productiva pe durata intregului an. In al treilea rand, folosim mai putine resurse, in conditiile in care consumul de apa este cu 95% mai mic fata de sera clasica. In al patrulea rand, fiind un mediu controlat, nu folosim pesticide. Mai mult decat atat, productivitatea este mai mare.

StiriAgricole.ro: Spuneati de investitia initiala ca este ridicata. Ce suma ar constitui punctul de pornire pentru a amenaja o jumatate de hectar? In cat timp ar putea fi recuperata aceasta investitie, in conditii normale de piata?

Adel El Shentenawy: Ei bine, sunt multe variabile de care trebuie sa tinem cont pentru a oferiun raspuns, insa as spune ca e nevoie de circa 300.000-500.000 de dolari pentru a dezvolta o sera hidroponica pe o suprafata de jumatate de hectar. Trebuie sa precizez ca suma este calculata infunctie de costurile noastre locale. Dar, in conditii normale de piata si cu o conducere si echipa eficiente, aceasta investitie se recupereaza cam in 3-5 ani. Uneori, durata este mult mai mica.

Te-ar putea interesa si:

StiriAgricole.ro: De cati oameni este nevoie pentru a opera o sera hidroponica in suprafata de jumatate de hectar?

Adel El Shentenawy: Dimensionarea personalului depinde de gradul de automatizare si mecanizare al serei hidroponice. Avand cel mai scazut nivel de automatizare si mecanizare, este nevoie de circa 13-16 oameni pentru a opera un asemenea centru de productie.

StiriAgricole.ro: Multi se tem ca se folosesc foarte multe substante fertilizante in serele hidroponice. Sunt intemeiate aceste temeri?

Adel El Shentenawy: Absolut deloc! In sera hidroponica avem mult mai mult control asupra mediului si asupra productiei, astfel ca se elimina aproape in totalitate nevoia de a utiliza pesticide. De fapt, organizarea productiei in interiorul unei sere, in cadrul unui mediu controlat, iti ofera sansa de dezvolta un mini ecosistem sanatos si de a avea control din punct de vedere biologic asupra productiei.

StiriAgricole.ro: Stim ca dincolo de dezvoltarea propriei afaceri, ati construit si o retea in cadrul careia ajutati alti fermieri care vor sa aiba sere hidroponice. Cum se prezinta situatia la zi?

Adel El Shentenawy: Noi am inceput proiectul in 2012. Atunci nu se stia aproape nimic despre acest mod de productie. Dar de-alungul anilor interesul oamenilor a crescut mult, la fel si cererea de a-i sprijini in amenajarea de sere hidroponice si ferme inteligente. Chiar au devenit foarte populare si comune in regiunea noastra.

Cultura de tomate in sera hidroponica
Cultura de tomate in sera hidroponica

StiriAgricole.ro: Cum vedeti dezvoltarea propriei afaceri in urmatorii ani?

Adel El Shentenawy: Vom construi mai multe puncte de productie, in primul rand. De asemenea, vom extinde colaborarile si parteneriatele in regiune, mai ales ca si autoritatile incurajeaza acest tip de productie.

StiriAgricole.ro: Va multumesc!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE