PAC 2021-2027: subventii mai mari pentru fermieri, fonduri mai mici pentru dezvoltare rurala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a raspuns nemultumirilor legate de viitorul buget al PAC 2021-2027 si a precizat ca dimensiunea acestuia poate fi negociata in urmatoarele luni cu prim-ministri statelor membre, noteaza EurActiv.

In primul semestru al anului urmator, Romania va detine presedintia Consiliului European, iar CE spera ca toate statele sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste bugetul viitorului Cadru Financiar Multianual pana in mai 2019, cel tarziu.

Comisia Europeana si-a prezentat in urma cu cateva luni propunerea de buget pentru exercitiul 2021-2027, dar mai toate statele UE au avut cate ceva de criticat. Principala problema este ca Marea Britanie va parasi UE de anul viitor, ocazie cu care vor disparea cele circa 12 miliarde de euro cu care britanicii contribuiau an de an la bugetul Uniunii. In acelasi timp, blocul trebuie sa directioneze bani si pentru obiective pentru care nu a alocat pana acum bani, sau sumele au fost considerabil mai mici, precum apararea, securitatea sau migratia.

De aceea, Comisia s-a vazut nevoita sa reduca din banii pentru politicile traditionale – Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna (PAC), dar aceasta decizie nu a fost vazuta cu ochi buni de majoritatea statelor membre.

Mai multi bani pentru Romania

Totusi, tara noastra va beneficia de mai multi bani din fondurile de coeziune, conform propunerii de buget a Comisiei. Astfel, subventiile acordate fermierilor vor creste, insa fondurile pentru dezvoltare rurala vor scadea.

„Pentru Romania si politicile traditionale la care adera am reusit la un nivel foarte rezonabil, spun eu, sa mentinem nivelul de finantare (…) mai ales pentru pilonul I (subventiile directe pentru fermieri – n.r.) pentru Romania. Pe buna dreptate ati sesizat reducerea de 16% (a bugetului privind dezvoltarea rurala – n.r.) care poate fi totusi negociata in urmatoarele luni cu ceilalti prim-ministri”, a declarant comisarul Hogan.

Autoritatile romane sustin continuarea convergentei platilor directe, pentru a reduce diferentele dintre subventiile platite fermierilor din statele membre din est fata de cele din vestul Europei, dar, potrivit premierului Dancila, ar trebui sa se utilizeze la calculul subventiei suprafata solicitata intr-un an mai recent, respectiv 2018 si nu 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE