Iata situatia centralizata a focarelor de pesta porcina din toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in doua zone geografice.

Pesta porcina africana evolueaza in 12 judete, in 207 de localitati, cu un numar total de 898 de focare (dintre care 13 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 57 de cazuri la mistreti.

In total au fost eliminati 232.722 de porci afectati de boala.

In zona de N-V a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti.

In zona de S-E a Romaniei, boala a fost confirmata in 194 de localitati, din judetele: Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov, Buzau si Giurgiu. Au fost ucisi 54.296 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorul apartinand unei ferme, au fost ucisi 178.426 de porci.

Au fost afectati 42 de porci mistreti.

Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA, se prezinta astfel:

Regiunea de N-V a Romaniei:

–        Judetul Satu-Mare – 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;

–        Judetul Bihor – 28 de focare in gospodariile populatiei si 1 un caz la mistret;

–        Judetul Salaj – 4 cazuri la mistreti;

Regiunea de S-E a Romaniei:

–        Judetul Tulcea – 551 de focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 5 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatii comerciale si 34 de cazuri la mistreti;

–        Judetul Braila – 60 de focare in gopodariile populatiei si 6 in exploatatii comerciale;

–        Judetul Constanta – 67 de focare in gospodariile populatiei si 1 caz la mistret;

–        Judetul Ialomita – 111 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti;

–        Judetul Galati – 9 focare in gospodariile populatiei si 1 caz la mistret;

–        Judetul Ilfov – 7 focare in gospodariile populatiei;

–        Judetul Calarasi – 41de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistret;

–        Judetul Buzau – 3 focare in gospodariile populatiei;

–        Judetul Giurgiu – 1 focar in gospodariile populatiei;

Focarele stinse pana in prezent

In data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an, in patru gospodarii din comuna Micula, iar in data de 24.08.2018 a fost stins un focar in localitatea Sarauad, toate din judetul Satu-Mare.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE