Inca 450 de milioane de euro intra in agricultura romaneasca. Principalii beneficiari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Banca Europeana de Investitii (BEI) urmeaza sa acorde Romaniei un credit in valoare de 450 milioane euro, bani ce vor fi utilizati pentru finantarea proiectelor de dezvoltare rurala aferente PNDR.

Banii oferiti de BEI vor sustine investitii finantate din fondurile nerambursabile de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014-2020. Conform institutiei, proiectele de dezvoltare rurala demarate vor contribui la dezvoltarea a peste 3.000 de ferme, la sustinerea afacerilor din domeniul rural dar si la imbunatatirea serviciilor pentru populatia de la sate.

Modul in care acest imprumut va ajuta agricultura

Imprumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de administratie al BEI, care a avut loc la Bucuresti in perioada 17-18 septembrie, dupa ce fusese aprobat de Guvernul Romaniei la sfarsitul lunii august.

„Imprumutul nostru se adauga granturilor UE si vizeaza cu precadere cresterea competitivitatii in sectorul agricol si cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale si incurajarea practicilor agricole ecologice. Acesta va contribui la dezvoltarea economiei rurale, la crearea de locuri de munca si la dezvoltarea intreprinderilor locale, infrastructurii, serviciilor si, mai presus de toate, va dezvolta resursele umane prin activitati de formare si sprijin consultativ”, a declarat presedintele BEI, Werner Hoyer.

BEI a acordat imprumuturi de 1,3 miliarde de euro in anul 2017

Vicepresedintele bancii Andrew McDowell a amintit ca, in ultimii ani, activitatile desfasurate de Banca Europeana de Investitii in Romania au crescut continuu, imprumuturile acordate anul trecut atingand valoarea de peste 1,3 miliarde de euro, cu 27% mai mult decat in 2016.

Aceasta este a doua operatiune BEI care sprijina dezvoltarea rurala in Romania. Operatiunea anterioara, in valoare de 300 milioane EUR, care a sprijinit Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, a fost finalizata, de platile din cadrul acesteia beneficiind circa 900 de proiecte de infrastructura rurala, 4.000 de fermieri si IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare si din sectorul forestier.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE