Inca o statie de pompare pentru irigatii a fost repornita. Agricultori din trei judete vor beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Statia de pompare a apei Jilava a fost repornita recent, dupa 12 ani de inactivitate. Intregul proiect a necesitat o investitie de 1,3 milioane de euro, bani ce au fost asigurati din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, noteaza Agerpres.

Statia va fi folosita pentru irigarea terenurilor agricole si va deservi o suprafata de aproape 10.000 de hectare, din judetele Ilfov, Giurgiu si Calarasi.

„Este o activitate continua pentru a repune sistemul de irigatii in functiune. (…)Este o surpriza placuta, pentru ca punem in miscare un sistem de irigatii unde uitarea se cuibarise, iar dezordinea se instalase. (…) Am fost si la punctul de alimentare. Era dezastru. Daca nu a functionat de 12 ani de zile, zidurile erau daramate, pompele erau ruginite, intepenite, canalul acesta era pur si simplu colmatat, nu mai era canal. A trebuit sa refaca sectiunea de scurgere, sa o curete ca sa poata sa vina apa aici, plus ca la punctul acela de la Sabar, de alimentare, a trebuit sa faca lucrari hidrotehnice”,  a declarat ministrul Petre Daea, prezent la inaugurarea sistemului.

86 de amenajari pentru irigatii ar putea fi gata pana in 2020

Ministrul Daea s-a declarat incantat de finalizarea acestui proiect si a precizat ca se afla „intr-un loc fericit azi, pentru ca se construieste in Romania”.

„Ne aflam intr-un loc fericit azi, pentru ca se construieste in Romania. Avem 47 de amenajari din cele 48 pornite investitiile, celelalte sunt in faze de pregatire a investitiilor respective, in asa fel incat toate cele 86 de amenajari pentru irigatii sa fie functionale in 2020. Am ajuns la 1,2 milioane hectare la aceasta data, continuam si vom continua si la iarna. (…) Sunt lucrari importante peste tot in tara si se executa in etapa stabilita de fiecare”, a explicat Daea.

Amenajarea are o suprafata de aproape 10.000 de hectare si se intinde pe trei judete

Potrivit datelor furnizate de MADR, amenajarea de irigatii Berceni Vidra Frumusani a fost data in folosinta in 1978, avand o suprafata deservita de 9.833 de hectare (ha), din care 7.300 ha in judetul Ilfov, 1.822 ha in judetul Giurgiu si 711 ha in Calarasi, 26 de kilometri de canale de aductiune si distributie si un numar de 8 statii de pompare din care o statie de baza (SPA Jilava).

Alimentarea cu apa a statiei de baza SPA Jilava se face gravitational de pe pe canalul Sabar. Statia are in componenta 5 agregate de pompare, cu o putere instalata de 1.600 KW si un debit instalat de 6.530 mc/s.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE