MADR: carnea de porc congelata trebuie trimisa la analize. Iata motivul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful MADR, Petre Daea a facut apel catre persoanele care au sacrificat porci si au pus carnea la congelator sa faca analiza acesteia inainte de consum. Conform ministrului, masura este necesara pentru a preveni raspandirea virusului pestei porcine africane, relateaza Agerpres.

„Toate produsele care sunt in congelator trebuie sa fie sub control sanitar-veterinar. Producatorul sa se duca de buna voie si sa spuna: ‘Am taiat porcul. Ia fa-mi o analiza la el! O fi bolnav, pot sa il mananc in continuare sau nu il pot manca?’, ca sa oprim aceasta posibilitate, pentru ca exista aceasta posibilitate (de raspandi pesta porcina africana – n. r.). Trebuie sa transmitem oamenilor ce trebuie sa faca”, a declarat Petre Daea.

Analizele sunt gratuite iar rezultatele pot fi obtinute in doua zile

Daea a mai explicat ca analizele se pot face in mod gratuit si dureaza maximum 48 de ore. In cazul in care carnea analizata este contaminata, veterinarul va oferi proprietarilor informatii despre cum sa procedeze in continuare.

„Analiza nu costa nimic si dureaza pana la 48 de ore. Avem pana la aceasta data 24 de laboratoare in Romania unde se pot face aceste analize. Prima noastra solicitare, prima noastra dorinta si primul nostru apel este sa se duca la medicul veterinar si sa faca aceste analize, sa fie convins ca animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus”, a explicat Daea.

Procedura in cazul in care carnea verificata este contaminata

Intrebat ce se poate ce se poate face legal daca analizele confirma prezenta virusului, ministrul a afirmat ca se urmareste aceeasi procedura de confiscare si distrugere.

„In conditiile in care se constata acest lucru, are aceeasi procedura: confiscare si distrugere. Sigur, boala nu afecteaza oamenii, dar ei pregatesc carnea, fac o serie de operatii, dau resturile la porci si, astfel, duci boala in alta parte. Iata cum a ajuns sa controleze o parte din localitati”, a mai spus ministrul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE