Cum vor fi afectate albinele de temperaturile din aceasta perioada

Facebook
Twitter

In cadrul editiei de primavara a Targului National al Mierii (TNM) apicultorii romani au avut sansa de a-si prezenta si comercializa produsele. Cele mai populare tipuri de miere din cadrul evenimentului au fost cea de salcam, de mana sau poliflora, dar si polenul, noteaza Agerpres.

,,Pretul mierii aduse de apicultori la Targul National al Mierii nu a crescut in raport cu ceea ce e prin hipermarketuri, iar in plus este o miere romaneasca, de calitate, o miere curata. Apicultorii au venit cu buletine de analiza, cu stupine inregistrate si autorizate. Ei sunt apicultori profesionisti, traiesc din asta si nu isi permit sa faca prostii. La mierea de salcam, pretul a fost intre 25 si 30 de lei/kilogram, poliflora s-a vandut, in medie, intre 18 si 23 de lei pe kilogram, dar au fost si sortimente mai scumpe, care sunt delicatese, cum este mierea de anghinare’’, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA).

Fetea a mai explicat si procesul de obtinere a mierii de mana precizand ca aceasta se obtine din excretiile dulci ale unor paraziti de plante cunoscuti si drept afide, care sug seva plantelor si elimina surplusul de glucide. Astfel, albinele preiau aceste picaturi si le transforma in miere.

Fetea: albinele vor trece cu bine peste aceasta saptamana friguroasa

Presedintele ACA sustine ca albinele nu vor avea de suferit de pe urma temperaturilor scazute prognozate pentru aceasta saptamana.

,,Nu cred ca va fi o problema, pentru ca ziua e caldut, iar daca albinele au mancare vor trece cu bine si de acest episod. Speram ca va veni vremea buna dupa aceasta saptamana, pentru ca in ultima perioada, iarna s-a mutat in martie’’, mai precizeaza Fetea.

Doar 5-10% din mierea ACA vanduta in tara

Ioan Fetea a mai adus in discutie un subiect ingrijorator si a precizat ca doar 5-10% din mierea produsa in cadrul ACA este comercializata in interiorul tarii, restul fiind redirectionata spre export.

,,Din pacate, asociatia pe care o reprezint, procentul de vanzare la intern, din tot ceea ce achizitionam noi, este undeva 5-10%, restul merge la export. Va trebui, intr-adevar, sa facem si noi, ca asociatie, mai mult. Poate ca nu ar fi rau, asa cum s-au facut intalniri cu acesti retaileri si pentru alte sectoare, sa se organizeze si pentru apicultura. Suntem pregatiti, astazi, sa distribuim cantitatea de miere necesara. Sunt vreo 26 de mari procesatori in Romania care fac si export si asigura pentru piata interna”, sustine presedintele ACA.

Retailerii au tras in jos vanzarile apicultorilor

Dupa spusele presedintelui ACA si actiunile retailerilor au contribuit la scaderea competitivitatii apicultorilor pe piata, care in prezent au tot mai mari probleme in a intra la raft.

,,Multi retaileri si-au facut deja marca proprie. Mai exact, proceseaza dansii miere, nu stiu de unde, ca scrie pe ea miere UE si non-UE, iar procesatorii romani isi pierd din acest punct de vedere influenta pe care au avut-o. Apicultura nu avea probleme cu intrarea la raft dupa ce au aparut aceste hipermarketuri’’, mai spune reprezentantul apicultorilor.

Comercializarea mierii ambalate vrac, un rau necesar

Cu toate ca nu este in totalitate de acord cu aceasta practica, Fetea sustine ca apicultorii romani ar ramane cu mierea pe stoc daca nu ar exporta-o vrac.

,,Desi am avut discutii cu un parteneri din Franta si din Italia care au vrut sa ia unul 100 de tone si altul cantitati mai mari, dar numai miere bio. E un trend pe piata mondiala cu produse bio. Noi avem conditii, intr-adevar, dar nu avem suficienti apicultori acreditati. Sunt undeva la 100.000 de familii de albine acreditate in acest program si am vazut un avant al apicultorilor. Cred ca va fi un lucru bun, pentru ca anul trecut la mierea bio a avut loc o crestere a pretului de achizitie aproape dubla fata de mierea conventionala comparativ cu anii trecuti, cand diferenta era de 10-12% pana la 15% intre cele doua sortimente’’, mai precizeaza Ioan Fetea.

In prezent, tara noastra produce in medie 20.000 tone de miere in fiecare an, situandu-se pe locul 4 in Europa la productia de miere. In anul 2015, estimarile aratau un numar de 1,47 milioane familii de albine administrate de aproximativ 40.000 apicultori. Peste 60% din acestia sunt membrii ACA, avand in proprietate in jur de 600.000 familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE