Pretul painii ar putea creste cu pana la 10% in aceasta perioada, in principal din cauza cresterii preturilor la grau si faina, precum si a costurilor cu forta de munca odata cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a anuntat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu, potrivit Agerpres.

„Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente. In primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorita cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie. In al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit. De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. In procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine”, a precizat seful ROMPAN.

In prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce tona de faina s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tona in prezent, potrivit sefului ROMPAN.

„Am observat ca unii operatori au facut deja aceste modificari de pret. Nu sunt mari si nu cred ca este ingrijorator pentru populatie, dar 10 bani la o paine conteaza foarte mult pentru noi, daca ai cantitati mari. Eu cred ca o paine care costa acum 70 de bani si ulterior o sa coste 80 de bani nu este ceva rau, pentru ca este mai bine sa mananc o paine sigura din punct de vedere alimentar, chiar daca este putin mai scumpa, decat o paine nesigura. Fiecare agent economic isi face calculele si atunci cand constata ca pretul la care vinde este mai mic decat costul de productie trebuie sa procedeze in consecinta. Piata regleaza pretul, nu ROMPAN. Noi nu ne putem baga, pentru ca preturile se formeaza pe piata libera, intre cerere si oferta. Este posibil, insa, ca nu toti agentii economici sa opereze o majorare a pretului”, a mai precizat Aurel Popescu.

Consumul de paine a scazut in Romania fiind in prezent la 96 de kilograme pe locuitor, insa se afla in continuare peste media europeana de 82 kg/locuitor/an.

ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti, conform sursei citate.

Share on Facebook