Aurel Popescu, ROMPAN: Pentru fiecare paine vanduta, la 1,20 lei, dau hipermarketului 40 de bani. E o pierdere pentru mine

Facebook
Twitter

Parlamentarii romani si-au propus sa elimine taxele suplimentare pe care producatorii le platesc pentru a vinde in marile lanturi de magazine. In medie, hipermarketurile percep taxe de raft intr-o pondere cuprinsa intre 25-35 % din valoarea produsului. Chiar daca initiativa este dorita de reprezentantii producatorilor, reusita unui astfel de proiect legislativ este pusa sub semnul intrebarii.

„In prezent, producatorii au de platit taxe de raft cuprinse intre 25-35 % din valoarea produsului, in functie de puterea de negociere a fiecaruia. Mie de exemplu imi ia 28,5%. O paine care este vanduta in magazinul meu are pretul de 1,20 lei. Acelasi pret este si la retailer, insa eu trebuie sa-i dau 28,5%, adica 40 de bani, pentru fiecare paine vanduta. Pentru mine e o pierdere”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN).

Intrebat ce parere are despre noua initiativa legislativa prin care se doreste interzicerea taxelor suplimentare pe care le platesc producatorii catre marile lanturi de magazine, Aurel Popescu nu se declara optimist.

„Nu sunt prea optimist. Si cand am scos Legea 321 ne-am zbatut sa eliminam taxele de raft. S-au eliminat un timp si au fost inlocuite cu altfel de taxe. Pana la urma taxele au ramas, noi am pierdut. S-a incercat si aceasta varianta, de a inchide hipermarketurile in weekend. A avut, are sanse? Mi se pare ca nu”, ne-a mai spus presedintele ROMPAN.

Legea supermarketurilor ar putea ajunge in plenul Camerei Deputatilor in doua saptamani, principala modificare referindu-se la faptul ca marii retaileri nu vor mai percepe taxe suplimentare, potrivit presedintelui Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru.

Actuala legislatie permite marilor lanturi de magazine sa perceapa diverse taxe in afara contractului de vanzare-cumparare incheiat intre comerciant si producator, cum ar fi taxele de listare sau promovare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE