Circa 900 de fabrici mici de lapte din Romania, inregistrate pe Ordinul 111, nu sunt supuse aceluiasi regim de control precum sunt operatorii autorizati, din acest punct de vedere fiind nevoie de o mai mare exigenta a autoritatilor, este de parere Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

„Eu sustin toti operatorii economici, indiferent de capacitatea lor. Insa trebuie sa subliniem faptul ca sanatatea e aceeasi pentru toti, regulile de food-safety sunt aceleasi, legile sunt aceleasi pentru toti, chiar daca faci acasa si vrei sa vinzi in piata sau faci intr-o multinationala. In Romania insa exista Ordinul 111 care pentru cei inregistrati e altfel decat la cei autorizati, insa asta e doar in Romania. Probabil o sa rezolvam asta cu ANSVSA-ul in urmatorii 5-10-25 de ani. Sunt 900 de mici fabricute de lapte care nu sunt verificate, sunt doar inregistrate, sunt pe propria raspundere. Si cum in Romania nu se mai raspunde pentru nimic eu nu mai pot avea incredere in propria raspundere. Daca eu fac un produs neconform, cine raspunde?”, a declarat Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), in cadrul conferintei „Business Breakfast – Producatorul roman, intre sanatatea consumatorului si institutiile statului”.

In acest sens, presedintele APRIL a subliniat necesitatea unei mai mari „exigente” a autoritatilor de control.

„Nu vreau sa fiu dictator sau jandarm, insa e nevoie de mai multa exigenta a autoritatilor de control sa supravegheze, sa indrume si sa controleze, dar cu aceeasi unitate de masura la toti operatorii economici”, a mai spus Dorin Cojocaru.

Recent, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca intentioneaza sa demareze controale la producatorii de produse traditionale pentru a se asigura ca acesti operatori economici nu produc „in sistem industrial”.

Share on Facebook