Ministrul Agriculturii s-a intalnit cu reprezentantii sectorului zootehnic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut in 22 martie 2016, o intalnire la sediul institutiei cu reprezentanti ai sectorului zootehnic – Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Principalele teme de discutii au vizat criza care afecteaza producatorii romani pe fondul embargoului impus de Rusia, dar si stadiul platilor acordate in cadrul angajamentelor de bunastare a animalelor – Masura 215 din PNDR, potrivit unui comunicat MADR.

Reprezentantii crescatorilor de porci au ridicat pe parcursul discutiilor mai multe probleme cu care se confrunta sectorul, in special pierderile mari in contextul crizei inregistrate la nivel european, acestia solicitand un sprijin de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru reglementarea pretului de referinta la cumpararea porcilor vii.

Totodata, a fost adusa in discutie situatia controalelor sanitare-veterinare la carnea congelata si pretul foarte scazut la importurile care intra in Romania.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a precizat ca exista indicii ca in relatia cu hypermarketurile nu sunt respectate de catre toti operatorii unele din conditiile impuse (de exemplu cele referitoare la etichetare), fiind acceptate de catre retelele comerciale si produse promovate pe piata prin practici neloiale sau anticoncurentiale. A fost prezentata situatia importurilor, exporturilor si a consumului de produse avicole in Romania, concluzionandu-se ca sunt necesare unele masuri care sa protejeze producatorii romani, inclusiv prin intarirea sistemului de supraveghere a importurile si exporturile de produse alimentare si a preturilor practicate pe piata.

De asemenea, au fost propuse unele masuri de relaxare fiscala pentru fermierii din cele doua sectoare zootehnice si introducerea in PNDR 2014-2020 a Masurii 14 – Bunastarea animalelor care sa fie adresata fermelor noi, dezvoltate sau modernizate prin fondurile europene adresate.

agriculturii si dezvoltarii rurale si care nu au in prezent angajamente in derulare pentru bunastarea animalelor in cadrul Masurii 215 din PNDR 2007-2013.

Ministrul Achim Irimescu a propus o intalnire cu Parlamentul, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara, pentru a identifica solutii care sa vina in sprijinul producatorilor romani.

In cadrul discutiilor s-a agreat necesitatea consultarii sistemelor de sanctiuni aplicabile beneficiarilor Masurii 215 cu reprezentantii sectoarelor de crestere a porcilor si pasarilor.

Subiectele sensibile semnalate de acestia se refera la stabilirea eligibilitatii efectivelor de pasari in corelare cu scaderea perioadei ciclurilor de productie pe fondul imbunatatirii performantelor exploatatiilor de crestere a pasarilor, precum si la aplicarea sanctiunilor administrative pentru efectivele declarate. Aceste aspecte vor fi analizate in discutiile tehnice care vor fi organizate in perioada urmatoare impreuna cu reprezentantii institutiilor implicate in elaborarea si implementarea Masurii 215.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE