Acces mai usor la pajisti pentru crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Camera Deputatilor a abrobat de curand o lege prin care se creste accesul crescatorilor de animale la suprafetele de pajisti pentru pasunat, informeaza un comunicat al Parlamentului.

Proiectul de lege a fost votat de un numar de 267 de deputati. Un singur deputat nu a votat si nu s-au inregistrat abtineri sau voturi impotriva. Cum in acest caz, forul decizional este Camera Deputatilor, legea urmeaza sa fie trimisa la promulgare catre presedintele Romaniei.

Proiectul de lege a fost initiat de senatorul PSD Lucian Trufin.

„Impreuna cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si dezvoltarii Rurale am luat decizia sa elaboram o serie de amendamente la proiectul de lege nr. 26/2017 pentru aprobarea OUG nr. 16/2017 pentru a veni in ajutorul fermierilor si pentru a debloca accesul la pasunat al detinatorilor mici de animale, dandu-le astfel posibilitatea sa acceseze subventiile agricole. Inainte de a redacta modificarile si de a le supune dezbaterii parlamentare, am avut consultari cu sute de fermieri activi si reprezentanti ai formelor asociative ale crescatorilor de animale din mai multe judete ale tarii. Concluzia generala a fost ca s-au pierdut bani europeni, un exemplu elocvent fiind judetul Botosani, unde, conform comunicarii oficiale cu centrul APIA diferenta sumelor neincasate intre anii 2015 si 2016 depaseste 1,2 milioane euro”, a declarat Lucian Trufin.

Cadrul legal actual care impunea inregistrarea fermierilor in exploatatia asociatiei pe perioada pasunatului nu a facut decat sa ingreuneze procedurile, motiv pentru care foarte multi fermieri au pierdut subventiile agricole.

„Prin modificarile realizate am urmarit eliminarea procedurilor birocratice greoaie si excesive, astfel incat un numar cat mai mare de fermieri activi sa poata beneficia de subventii. Am avut in vedere situatia reala din teritoriu si am corectat scaparea legislativa privind pasunatul pe timp de vara, luand de pe umerii fermierilor obligativitatea de a inregistra animalele in exploatatia formei asociative, pe perioada pasunatului. Am simplificat procedura, permitand fermierilor, membri ai formelor asociative ale caror animale pasuneaza pe suprafetele de pasune concesionate de la administratiile publice locale pe perioada verii, sa depuna cererea unica in vederea obtinerii subventiei, doar pe baza datelor personale de identificare si a codurilor exploatatiilor zootehnice din Registrul national al exploatatiilor membrilor. Eliminarea inregistrarii animalelor membrilor asociatiei in exploatatia asociatiei se justifica intrucat fiecare proprietar membru al cooperativei are cod de exploatatie, fiind fermier activ, in timp ce forma asociativa nu are nevoie de cod de exploatatie, deoarece nu detine efectiv animalele”, a sustinut senatorul botosanean.

In calitate de secretar al Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala din Senatul Romaniei, Lucian Trufin a trimis mai multe adrese de informare catre APIA, administratiile publice locale si asociatiile de crescatori de animale cu noile reglementari care privesc cresterea accesului crescatorilor de animale la suprafetele de pajisti pentru pasunat, care vor intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE