Amenzi in valoare de peste 317.000 de lei (70.000 de euro) au fost acordate de inspectorii ANSVSA, in cursul lunii decembrie, operatorilor din industria agroalimentara care nu au respectat normele in vigoare.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii, unitatile din industria agroalimentara controlate desfasoara activitati in domenii diverse, precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice, unitati de depozitare pentru produse alimentare, seminte, legume si fructe.

Controlul unitatilor a vizat in principal aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum si cele de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Astfel, in unitatile din industria agroalimentara s-au efectuat 6.985 controale, fiind acordate 165 de amenzi, in valoare de 317.800 de lei si 136 avertismente.

Sanctiunile au fost aplicate pentru neconformitatile constatate, dintre care mentionam:

  • neconformitati privind respectarea regulilor de igiena (depozitare, pereti, tavan, spatii, proces verbal pentru dezinfectie, dezinsectie si deratizare (DDD), ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, vestiar, grup sanitar, rafturi, navete, flux, mucegai, dospitoare, substante dezinfectante);
  • neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, implementare);
  • neconformitati legate de produse (etichetare, buletine analiza);
  • neconformitati documentare (documente, trasabilitate)
  • neconformitati privind personalul (echipament protectie, carnete sanatate)
  • altele (lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare in spatii neaprobate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor etc.).

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate amenzi in urmatoarele judete:

  • Arad, 4.600 lei – igiena necorespunzatoare;
  • Arges, 600 lei – ustensilele si vesela neigienizate corespunzator;
  • Bacau, 4.800 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;
  • Bihor, 2.000 lei – spatii de depozitare si utilaje neintretinute igienic;
  • Bistrita-Nasaud, 9.000 lei- pereti cu mucegai in depozitul de faina la racire produs finit, nu sunt intocmite la zi inregistrarile aferente sistemului HACCP, dospitoare neintretinute, lipsa substante dezinfectante, echipament de protectie incomplet, igiena necorespunzatoare a spatiilor, lipsa etichete pe produsele alimentare, eticheta nelizibila a unor produse alimentare, spatii neaprobate sanitar veterinar, lipsa carnete sanatate angajati, lipsa actiuni de dezinsectie-deratizare;
  • Botosani, 13.000 lei – neintretinere igienica a spatiilor de depozitare si comercializare a produselor alimentare, manipulare necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializare de produse alimentare in spatiu necorespunzator;
  • Brasov, 10.200 lei – lipsa monitorizarilor pentru temperatura, lipsa buletinelor de analiza pentru apa, depozitare necorespunzatoare, etichetare necorespunzatoare, trasabilitate incompleta, nerealizarea actiunilor de igienizare si a celor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare (DDD);
  • Braila, 2.600 lei – plafoane cu zone de mucegai, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Bucuresti, 25.000 lei – lipsa document inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, depasirea capacitatii de depozitare, neanuntarea inceperii ori sistarii activitatii, depozitare necorespunzatoare;
  • Buzau, 1.200 lei – lipsa procedura igienizare spatii, pereti si tavane neigienizate corespunzator, nerespectarea criteriilor de compatibilitate la depozitarea produselor alimentare de origine nonanimala;
  • Caras-Severin, 1.200 lei – mucegai in spatiul de productie, panacoade deteriorate;
  • Calarasi, 7.600 lei – nerespectarea normelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare (cereale), manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare in spatiu neaprobat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • Constanta, 1.200 lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiilor de lucru, de depozitare, a utilajelor si ustensilelor;
  • Cluj, 7.600 lei – depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea igienica a spatiilor de comercializare a produselor alimentare;
  • – Dambovita, 5.200 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea neconforma a produselor alimentare retrase si a ambalajelor, neintretinerea igienica a spatiilor si ustensilelor de productie;
  • Dolj, 26.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, manipularea si depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Gorj, 11.800 lei- navete cu produse finite depozitate direct pe paviment, lipsa echipamentului de protectie adecvat, lipsa facilitatilor igienice la chiuveta din spatiul de fabricatie, montaj neadecvat al suprafetei de lucru pe masa de modelat, frigiderul de drojdie neigienizat, condens in zona de coacere a painii, obiecte depozitate care nu permit igienizarea, lipsa evidente (procese-verbale) de efectuare a operatiunilor DDD, lipsa inregistrari sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, depozitarea nesectorizata, produse neconforme depozitate in spatii neinscriptionate, etichetare necorespunzatoare;
  • Hunedoara, 1.600 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Ialomita, 3.800 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, nu toate frigiderele sunt dotate cu termometre si/sau monitorizare temperatura la zi, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar;
  • Iasi, 2.000 lei – intretinerea necorespunzatoare a spatiilor de productie;
  • Ilfov, 52.000 lei – buletin de analiza neconform, etichetare necorespunzatoare,depozitare necorespunzatoare, intreruperea lantului frigorific, trasabilitate incompleta;
  • Mehedinti, 2.000 lei – nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor de productie, de depozitare si a anexelor social – sanitare, nerespectarea conditiilor de depozitare a materiilor prime, nerespectarea programului de autocontrol;
  • Mures, 19.000 lei – igiena necorespunzatoare a spatiului de depozitare, pereti si plafon cu mucegai, trasabilitate necorespunzatoare, depozitare necorespunzatoare, etichetare, manipulare necorespunzatoare;
  • Neamt, 2.000 lei – produse alimentare depozitate necorespunzator;
  • Olt, 21.600 lei – manipulare produse alimentare fara respectarea normelor de igiena, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, conditii necorespunzatoare de igiena, comercializarea de produse alimentare neetichetate;
  • Prahova, 66.000 lei – lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, desfasurare in unitati de productie a altor activitati, neasigurare trasabilitate, comercializare de produse alimentare neconforme, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Sibiu, 1.000 lei – depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Timis, 2.000 le – nerespectarea conditiilor de depozitare a alimentelor;
  • Vaslui, 600 lei – depozitarea pe paviment a produsului finit;
  • Valcea, 2.000 lei – spatii de depozitare neintretinute corespunzator;
  • Vrancea, 8.600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea instalatiilor, utilajelor, ustensilelor de lucru folosite, etichetare si depozitare necorespunzatoare, lipsa trasabilitate;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Share on Facebook