In ce conditii vanzarea terenului agricol este scutita de impozit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand din luna februarie 2017, persoanele care vand terenuri vor fi impozitate diferit. Mai exact, aceste tranzactii vor fi scutite de impozit daca se incadreaza intr-un plafon de 450.000 de lei, arata un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial, conform publicatiei AvocatNet.ro.

Tranzactiile care vor depasi plafonul de 450.000 de lei urmeaza sa fie impozitate cu o cota unica de 3%, mai informeaza sursa citata.

„La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, este textul de lege aparut in Monitorul oficial.

Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obtinute din vanzarea caselor si a terenurilor este prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Modul in care se calculeaza in prezent impozitul pe tranzactiile cu case si terenuri este urmatorul: pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani – 3% pana la valoarea de 200.000 de lei sau – peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de trei ani impozitul este de 2% pana la valoarea de 200.000 de lei sau peste 200.000 de lei – 4.000 de lei + 1%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

In ceea ce priveste mostenirile, acesti contribuabili vor fi scutiti de impozit, insa numai daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Daca se depaseste termenul de doi ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale, mai precizeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE