MADR: fermierii pot cumpara terenuri agricole cu garantii de la stat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform MADR, tot mai multi fermieri romani cer garantii de la stat pentru achizitionarea de terenuri agricole, iar suma solicitata se ridica acum la 33,8 milioane de lei, de sapte ori mai mult decat in aceeasi perioada din anul trecut, noteaza Agerpres.

Daca in primele 7 luni ale anului trecut, fermierii au achizitionat o suprafata de 481 de hectare, anul acesta, in aceeasi perioada, suprafata terenurilor cumparate a ajuns la 2.846 hectare.

„Am dat posibilitatea prin acte normative, ca 80% din garantii sa fie asigurate de catre stat, iar 20% de catre fermieri sau nu. In conditiile in care incep cumpararea de terenuri, diferenta este pusa prin valoarea terenului pe care l-au cumparat, iar acest instrument a dat rezultate. A inceput mecanismul de cumparare a terenurilor agricole cu garantii de la stat si anul acesta cresterea pe 7 luni a fost exponentiala. O suprafata de 2.846 hectare a fost cumparata urmare a acestui mecanism pe care l-am folosit si l-am pus in miscare”, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la inceputul acestei saptamani, intr-o conferinta de presa.

Garantii in valoare de 33,8 milioane de lei acordate in acest an

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern in martie 2017, producatorii agricoli si cei din sectorul piscicol – persoane fizice sau juridice – sunt sprijiniti pentru achizitionarea de terenuri agricole in vederea extinderii exploatatiilor, precum si pentru modernizarea si eficientizarea acestora.

Procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole a crescut de la 50% la 80%, iar cel al comisionului de garantare a scazut de la 3,8% la 2%, conform actului normativ. Sunt vizate creditele acordate de catre banci pentru achizitia de terenuri cu destinatie agricola (pana la maximum 80% din valoarea creditului), diferenta de 20% fiind acoperita din alte surse (respectiv terenul achizitionat si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE