Seful ANSVSA despre Pesta Porcina: „cea mai grava boala a animalelor de dupa al Doilea Razboi Mondial”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu declara ca Romania si Europa se confrunta in prezent cu cea mai grava boala a animalelor de dupa al Doilea Razboi Mondial si anume, cu pesta porcina africana, noteaza Agerpres.

„Din pacate, Romania si Europa se confrunta in acest moment cu cea mai grava boala a animalelor de dupa al Doilea Razboi Mondial, pana in prezent. Pesta in sine defineste cea mai grava boala care afecteaza animalele. Nu intamplator, o a doua structura de alarma provine din Bulgaria, de la frontiera cu Turcia unde deja evolueaza pesta micilor rumegatoare”, spune seful ANSVSA.

Pesta porcina, activa in peste 10 tari

Geronimo Branescu a mai precizat ca pesta porcina africana mai este prezenta in tarile Baltice, in Polonia, Cehia, Ungaria, Ucraina, Rusia Moldova si Italia, iar unele tari au reusit sa stinga focarele chiar si dupa zeci de ani, cu costuri imense.

“In Spania s-au inchis dupa 30 de ani cu cheltuieli enorme, Portugalia detine un astfel de record de 13 ani, dar in Portugalia a evoluat un virus cu o tulpina lentogena, pentru ca nu au fost afectate decat porcinele domestice. Nu s-a transmis la porcul mistret. Virusul are o foarte mare variabilitate”, a precizat Branescu.

Branescu: „Este responsabilitatea fermei de a-si respecta masurile de securitate”

Seful ANSVSA considera ca vectorul uman este extrem de important in ceea ce priveste transmiterea virusului, dar si insectele, pasarile sau rozatoarele.

„Este responsabilitatea fermei de a-si respecta masurile de securitate care au fost gradual ridicate in ultimii ani tocmai in ideea de a nu face un salt, ci de a crea progresiv conditiile de adaptare la norme de biosecuritate cel putin in directia PPA. Vectorul uman este un vector extrem de important in masura in care angajatii nu au respectat legislatia in sensul de a nu creste – le este interzis cu desavarsire sa creasca acasa porci – daca nu respecta aceasta legislatie si au intrat in contact cu aceste animale a fost foarte simplu sa transfere virusul din curte in exploatatia comerciala. Mai vorbim, de asemenea, de insecte, de vectori secundari, spuneam de pasari necrofage, rozatoare, care si ele se pot constitui in vectori portanti pentru genomul viral”, a mai spus Geronimo Branescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE