Pesta porcina: modul prin care se poate opri uciderea animalelor sanatoase

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ANSVSA, autoritatile sanitar-veterinare pot oferi derogari pentru animalele sanatoase aflate in zona de restrictie dupa ce realizeaza anumite teste si indeplinesc anumite conditii, relateaza Agerpres.

Circulatia porcilor vii si a produselor provenite de la acestia este permisa in judetele incluse in zona rosie, cu exceptia celor aflate in raza de 10 kilometri din jurul focarelor de pesta porcina africana.

„In judetele incluse in zona rosie este permisa circulatia porcilor vii, a transportului de material seminal, a carnii, a produselor si a subproduselor provenite de la acestia in interiorul zonei de restrictie, cu exceptia celor aflate in raza de 10 km din jurul focarelor. Mentionam ca sunt acordate derogari pentru animalele sanatoase aflate in zona de restrictie, care, dupa testare, pot parasi zona afectata spre abatorizare si carnea poate fi comercializata. Derogarea se acorda de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul respectiv (in baza Deciziei 2014/709/UE), dupa realizarea unor teste si indeplinirea unor conditii stricte, prin care se asigura ca produsele comercializate sunt sigure si nu prezinta risc de raspandire a virusului PPA”, declara reprezentantii ANSVSA.

Zece judete afectate de Pesta Porcina Africana

In prezent, zece judete din tara noastra se confrunta cu focare de pesta porcina africana (Satu-Mare, Salaj, Bihor, Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov). Numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 725, fiind prezente in 156 de localitati.

Pana la aceasta data au fost confirmate focare de boala in opt exploatatii comerciale din judetele Tulcea si Braila, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 117.704, atat in exploatatiile comerciale cat si in gospodariile populatiei.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE