septembrie 24, 2021

Petre Daea: fonduri europene record absorbite de fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, gradul de absorbtie pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2014 -2020) ar putea depasi 50% in acest an, in conditiile in care in anii 2015 si 2016, tara noastra nu a reusit sa absoarba niciun cent, noteaza Agerpres.

„In PNDR am facut salturi extraordinare si cred ca anul acesta va fi posibil sa depasim 50% grad de absorbtie. Lucrurile sunt intr-o analiza periodica. (…) In 2015 si 2016 niciun cent nu a fost adus in Romania pe Planul National de Dezvoltare Rurala. A fost un avans dat de Uniunea Europeana pentru a avea capital de lucru pentru PNDR, dar nu au fost bani adusi ca urmare a unui program, ca urmare a realizarii unui proiect, ca urmare a unei decontari la bugetul de stat si apoi sa preiei banii de la UE. Practic, niciun cent”, a subliniat Petre Daea.

Daea: PNDR, modificat „in interesul fermierilor si al tarii”

Acesta a mai spus ca este pentru prima data in Romania cand a fost modificat PNDR 2020 “in interesul fermierilor si al tarii”, astfel incat sa poata fi absorbiti toti banii de la UE.

„Prin efort conjugat, atent si responsabil, am modificat PNDR in interesul fermierilor si al tarii, socotind ca acolo unde lucrurile nu merg si analizand de ce nu merg, nu trebuie sa le lasam pur si simplu cum le-am declarat prima data, ci sa flexibilizam sistemul de gandire si de absorbtie ca sa aducem toti banii in tara”, a adaugat ministrul Agriculturii.

In anii 2016-2018, platile efectuate de AFIR din FEADR pentru proiecte de investitii se vor ridica la 4,13 miliarde euro, din care 1,4 miliarde euro in anul 2018.

Gradul de absorbtie la APIA, 100%

Potrivit ministrului, intr-un an si sapte luni, peste 5,6 miliarde de euro au intrat in Romania din fondurile europene pe agricultura si dezvoltare rurala, gradul de absorbtie la APIA fiind aproape de 100%.

Pana la momentul actual, UE a acordat Romaniei peste 2,29 miliarde de euro pentru agricultura, iar angajamentul pentru intregul an este de 3,2 miliarde de euro.

In 2017, Romania a fost de trei ori pe primul loc in accesarea fondurilor europene: in lunile martie si august la accesarea sumelor din FEGA si in trimestrul II la accesarea sumelor din FEADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE