Chiar daca in bugetul initial alocat reabilitatarii sistemului de irigatii era stabilita suma de 145 de milioane de euro, pentru anul 2016, noul Guvern a decis sa pastreze mai putin de un sfert, si anume circa 30 de milioane de euro. Ministrul Agriculturii spune ca aceasta decizie a fost luata deoarece cheltuirea banilor trebuie bine gandita. Oricum, spune seful MADR, bugetul poate fi suplimentat la reactificare, daca vor fi necesare mai multe fonduri.
„Guvernul anterior a prevazut o suma mai importanta pentru reabilitarea sistemului de irigatii, si anume 145 milioane de euro. Noi, in final, am prevazut in buget 135 milioane de lei. Ideea de baza este ca, in opinia mea ar trebui sa discutam foarte serios cu Parlamentul si cu producatorii sa stabilim modul in care vom utiliza acesti bani, pentru ca, din pacate, pe irigatii s-au cheltuit foarte multi bani de-a lungul anilor si efectele nu s-au vazut. Am ajuns in situatia in care, pe un credit de la Banca Mondiala s-au reabilitat suprafete importante, dar din pacate statiile, pompele, au fost devalizate si au fost pierderi importante. As prefera sa gandim niste solutii in care sa fim siguri ca venim in sprijinul producatorilor si in final vom avea un sistem de irigatii”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, noul sef MADR a subliniat ca la inceputul lunii ianuarie va exista o discutie informala cu Parlamentul pentru a stabili care este cea mai buna solutie pentru cheltuirea fondurilor alocate reabilitarii sistemului principal de irigatii.
„La inceputul lunii ianuarie vom avea o intalnire informala cu cele doua comisii ale Parlamentului pentru a stabili in mod clar care e solutia cea mai buna pentru utilizarea acestor fonduri. Pe de alta parte, chiar daca am amplica ceea ce s-a decis anterior este cert ca vom avea o perioada indelungata pana cand vom cheltui banii. Credem noi ca pana la rectificare din vara, in nici un caz nu ar putea fi utilizate fondurile deja prevazute pentru bugetul de irigatii. Daca reusim sa ne mobilizam si sa luam o decizie foarte buna, in ceea ce priveste sistemul de irigatii, in vara, putem la rectificarea bugetara sa obtinem sumele necesare fara probleme. As prefera insa ca impreuna sa decidem care este cel mai bun sistem de irigatii pe care il dorim”, a mai spus seful MADR.
Ministrul Agriculturii a precizat de asemenea ca in prezent angajarile la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) sunt blocate, deoarece acestea nu sunt oportune in perioada de iarna.
„Am blocat pentru moment cele 995 de angajari care urmau sa se efectueze la ANIF. Motivul a fost ca mi-am pus semne de intrebare in ceea ce priveste utilitatea si eficienta angajarilor, mai ales ca se faceau in plina iarna. Am cerut si eu mai multe explicatii si pe masura ce le voi avea voi putea decide daca vom continua sau nu acest proces de angajare. Cel mai important lucru care mi-a fost explicat a fost ca noi platim anual 12 milioane de euro pe paza. Cu aceasta decizie de angajare a 1.000 de oameni s-ar reduce la jumatate suma pentru paza, plus ca am reusi sa acoperim si salariile necesare angajajilor pe care ANIF-ul ii are in acest moment. Am cerut o analiza si in masura in care o vom avea vom putea decide daca vom continua sau nu angajarile”, a mai spus ministrul.
In 2011, de la ANIF au fost concediati 3.500 de angajati, fapt care a generat o serie de disfunctionalitati in activitatea institutiei.