Tudor Stanca, APCPR: o ferma de reproductie a porcilor e de 5 ori mai scumpa decat una de ingrasare

Facebook
Twitter

Romania importa anual 230.000 de tone de porci si carne de porc, in timp ce exporturile de-abia ating valoarea de 4.000 de tone. De ani de zile, sectorul de creştere a suinelor a intampinat numeroase dificultati, o criza a pietei inca neincheiata, precum si o subventionare defectuoasa. O buna parte din crescatorii de porci s-au reorientat catre fermele de ingrasare, acestea fiind mai ieftine din punct de vedere al costurilor fata de una de reproductie. Chiar si asa insa, Romania e nevoita sa importe porci vii din tari europene, sa-i creasca, apoi sa-i abatorizeze.

„Fermele de reproductie sunt de cinci ori mai scumpe decat cele de ingrasare. Un loc pentru un porc de ingrasat e 500 euro, iar un loc pentru o scroafa de reproductie este 2.500 euro. In aceste conditii, toate fondurile europene prevazute de SAPARD incoace au mers in proportie de 99% catre fermele de ingrasare, deoarece acestea presupun o investitie mai mica, iar pe langa asta o investitie la care poti intrerupe fluxul tehnologic in perioade de criza. La o ferma de reproductie nu poti stopa fluxul tehnologic, poti doar sa mai tai din scroafe. Din cauza aceasta sigur ca fermele de ingrasare din Romania importa purcei. Lumea isi doreste sa faca ferme de reproductie, insa nu sunt bani. Mai ales ca in acest sector se lucreaza de mult timp in pierdere”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Desi Comisia Europeana a luat unele masuri de sprijinire a crescatorilor de porci, de exemplu prin depozitarea privata, aceste forme de sprijin nu au putut fi aplicate eficient in Romania.

„Masurile luate de Uniunea Europeana privind depozitarea privata au putut fi aplicate doar in tarile care au avut capacitate de depozitare. Romania nu are capacitati de depozitare in stare congelata. Doar 2 producatori de carne de porc de la noi au putut accesa aceasta masura. Mai mult decat atat, importul de carne de porc si de porci vii a crescut in ultimii doi ani in Romania, mai ales ca unitatile din tara nu au facut fata crizei. Sigur, toata lumea se intreaba cat mai cotizam la importuri, avand in vedere ca Romania are cu ce sa creasca suinele (cereale)”, explica Tudor Stanca.

In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare, carnea de porc se mentine in top cu o cantitate de 197.000 de tone, in valoare de 343,6 milioane de euro. Fata de 2015, cresterea valorica a fost cu 16,2% (+47,9 milioane de euro), conform datelor Ministerului Agriculturii.

Producatorii de carne de porc urmeaza sa primeasca ajutoare de la stat de cate 10.000 de euro, printr-un program pregatit de MADR. Conform unui proiect legislativ, se va acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grasi, intrati in exploatatia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati si clasificati in abatoare autorizate.

Pentru accesarea programului, producatorii de carne de porc vor trebui sa livreze si sa clasifice in abatoare autorizate, minimum 600 si maximum 100.000 capete de porci grasi/ an per exploatatie. Exploatatiile care detin mai mult de 100.000 de capete vor putea intra in program numai cu maxim 100.000 porci grasi livrati la abator si clasificati.

„Acest program va ajuta peste 300 de fermieri sa isi poata echilibra afacerile, sa le continue, vom ajuta investitiile din fonduri europene sa nu se inchida, pentru ca altfel sunt bani pierduti. Pe langa asta, este nevoie de conditii mult mai corecte in piata. Constatam ca in continuare se vine cu carne din exterior la preturi inexplicabile”, atrage atentia Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Potrivit cifrelor oficiale, efectivul de suine din Romania este de circa 4,2 milioane capete. Din acest punct de vedere, tara noastra se pozitioneaza pe locul 9 in Uniunea Europeana, dupa Germania, Spania, Franta, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia si Belgia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE