APCPR: crescatorii romani se vor orienta sa sacrifice porcii in abatoare straine

Facebook
Twitter

Crescatorii romani de porci ar putea deveni din ce in ce mai interesati sa isi sacrifice suinele in abatoare din tarile vecine, in contextul in care pretul oferit de cele romanesti este mic. Mai mult decat atat, reprezentantii sectorului au suspiciuni ca ar exista intre abatoarele romanesti o „intelegere” pentru acesta situatie.

„Incepand din luna iunie si pana acum 2-3 saptamani, pretul porcului a avut un trend ascendent, determinat de faptul ca surplusurile de carne de porc si sub-produse au fost preluate in special de China. Prin aceste exporturi masive catre piata chineza, piata europeana a fost detensionata. Preturile au inregistrat un trend ascedent in toate tarile europene. De 3 saptamani pretul porcului a inceput sa scada. E un fenomen ciclic. Incepand din octombrie, noiembrie, pretul scade, iar in decembrie lucrurile sunt in general variabile. Surpriza fermierilor nu este ca scade, ci cat scade. Fata de tarile vecine, in Romania scaderea este mare si nejustificata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Stanca Tudor, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

In acest context, reprezentantii sectorului de suine nu elimina posibilitatea ca o serie importanta de crescatori sa isi sacrifice animalele in tarile vecine. „In colaborare cu ANSVSA-ul vom perfectiona conditiile prin care si producatorii romani vor putea sa isi sacrifice suinele nu foarte departe de tara, dar poate in statele vecine, care au preturi mai bune. Porcul romanesc este cautat. In situatia in care abatoarele din Romania vor continua sa aiba o politica pe care noi o banuim a fi o usoara intelegere, desi nu au o asociatie, cu siguranta producatorii se vor orienta catre alti beneficiari”, ne-a mai spus Stanca Tudor.

De asemenea, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) ne-a mai precizat ca in prezent reprezentantii sectorului si oficialii Ministerului Agriculturii discuta asupra modului in care va fi alocat sprijinul financiar special acordat de Comisia Europeana.

„In prezent functioneaza un nou regulament, 1613, pe care CE l-a adoptat in septembrie, anul acesta, si care da posibilitatea statelor membre sa aloce sume repartizate proportional de Comisie. Practic, Romaniei ii revin 10,9 milioane de euro penru sectorul de lapte si pentru un alt sector pe care oficialii romani il considera vulnerabil. Din tratativele pe care le-am avut cu MADR, Romania va acorda acest ajutor catre sectorul de lapte si cel de porc, in proportie 50/50. Acest lucru nu ne satisface. Noi cerusem ca repartizarea sa se faca in oglinda: daca anul trecut s-a dat 80% din suma la lapte si 20% la porc, anul acesta mi se parea normal ca aceasta proportie sa fie inversata. Cu toate acestea, suma va fi dublata si din bugetul de stat. In ceea ce priveste modul in care acesti bani vor fi distribuiti, noi am cerut sa fie respectate criteriile care au fost aprobate si anul trecut, adica sa se acorde ajutoare pe baza nr. de porci livrati catre abatoare autorizate, pe baza documentelor fiscale si sa existe o plafonare. Anul trecut a fost la 300.000 capete. Momentan nu s-a luat o decizie, insa trebuie sa comunicam CE modul de alocare a banilor pana la 30 noiembrie”, ne-a explicat directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

De curand, Comisia Europeana a decis scoaterea tarii noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piata europeana a suinelor vii., fapt care da posibilitatea Romaniei sa exporte porci vii in spatiul comunitar, precum si in tarile terte.

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firmele romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE