Crescatorii de porci ar urma sa beneficieze de aproximativ 2,5 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Bruxelles. Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), apreciaza ca acest sector are nevoie de ajutor financiar, avand in vedere ca pretul carcasei de porc este astazi mai mic cu 18% fata de media inregistrata in ultimii 5 ani.

„In urma discutiilor de la Minister, circa 2,3 milioane de euro ar urma sa fie destinate sectorului porcine. Insa negocierile nu s-au finalizat. Solicitam si noi un sprijin pentru crescatorii de porci, deoarece pretul carcasei a scazut foarte mult. De exemplu, in saptamana 36 (inceptul lunii septembrie) pretul este mai mic cu 18% fata de media inregistrata in ultimii 5 ani. Se lucreaza in pierdere de mult timp”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si secretarul de stat, George Turtoi au avut in aceasta saptamana o prima intalnire cu reprezentantii crescatorilor de vaci si de suine, pentru a discuta despre modul in care vor fi alocate cele 11,1 milioane de euro, sprijinul comunitar pentru sectoarele lapte si carne de porc. O alta intalnire va avea loc joia viitoare, 24 septembrie, moment in care se astepta si o decizie finala in acest sens.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un sprijin financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne. Din anvelopa totala, Romania va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Share on Facebook