Importurile mari, precum si pretul mic de comercializarii a carnii au facut ca anul 2015 sa fie unul deosebit de tensionat pentru crescatorii romani de suine. Chiar daca masura de diminuare a TVA-ului la produsele alimentare a dus la o calmare temporara a pietei, lucrurile au inceput din nou sa se inrautateasca, in acest moment majoritatea crescatorilor fiind nevoiti sa livreze sub costurile de productie.

„Anul 2015 a fost unul tensionat pentru sectorul cresterii porcului, in Europa si, bineinteles, in Romania. Tot ce s-a intamplat in acest sector, la nivel european, s-a reflectat in tara noastra, indirect. Efectul embargoului Rusiei pentru carnea de porc europeana a creat tensiuni si supradepozitare de carne si produse din carne in tarile vestice. Desi Romania nu exporta direct catre Rusia, a existat o presiune de piata in tara noastra. O privire asupra importurile ne arata ca acestea au inregistrat o scadere in ultimii trei ani, insa in 2015, acestea au crescut cu pana la 15%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Stanca, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).
Singura perioada mai buna inregistrata in acest an pentru crescatorii de suine s-a inregistrat odata cu scaderea TVA-ului la produsele alimentare, decizie care a condus la o usoara crestere a pretului pentru kilogramul in viu.

„De la scaderea TVA-ului am avut doua luni in care pretul acordat crescatorului de porcine s-a ameliorat. Din pacate insa, la aceasta perioada trendul e invers. Pretul pentru carnea de porc scade in toate tarile europene, inclusiv in Romania. Astazi, pretul este de circa 4,7 lei pe kilogramul in viu. Un asemenea pret conduce la pierderi foarte mari pentru crescatorii de suine”, a mai precizat directorul executiv APCPR.

In ceea ce priveste sprijinul financiar acordat recent de Comisia Europeana sectoarului carnii de porc, Tudor Stanca afirma ca acesta ar putea fi suplimentat din fonduri publice. „Romania a primit de la CE 2,3 milioane de euro pentru sectorul de carne de porc, insa este foarte putin in comparatie cu pierderile inregistrate. Cu toate acestea, el ar putea sa fie suplimentat cu fonduri nationale pana la dublarea sumei”, a mai mentionat directorul executiv APCPR.

Pentru anul viitor, Tudor Stanca afirma ca este foarte important ca masura 14 din PNDR privind bunastarea animalelor sa fie deschisa, astfel incat fermierii care aplica standarde de calitate sa primeasca plati compensatorii. „Masura din pacate, desi figureaza in PNDR, nu are o fisa tehnica si nici buget alocat. Speram sa conlucram cu Ministerul cat mai bine si cat mai rapid pentru acest lucru”, este de parere Tudor Stanca.

Pentru a sprijini acest sector, oficialii de la Bruxelles au anuntat ca vor aproba in urmatoarea perioada procedurile necesare pentru depozitarea privata a carnii de porc, o masura prin care se va incerca o ameliorare a situatiei din piata.

Share on Facebook