Presedintele Copa Cogeca: Crescatorii de suine au nevoie de depozitarea privata a carnii chiar din luna decembrie

Facebook
Twitter

Sectorul de porc ramane intr-o criza profunda ca urmare a diminuarii preturilor, a avertizat de curand presedintele organizatiei Copa Cogeca. Potrivit acestuia, Comisia Europeana ar trebui sa permita cat mai curand depozitarea privata a carnii chiar din luna decembrie, altfel, crescatorii de suine fiind fortati sa renunte la afaceri.

„Pachetul de ajutor adoptat recent de Comisia Europeana consideram ca nu este suficient pentru a face fata problemelor din sectorul de carne. Pretul mediu din UE pentru carnea de porc este in scadere de peste 8 saptamani consecutive. Solicitam Comisiei Europene sa initieze demersurile necesare pentru a permite depozitarea privata a carnii de porc, chiar din luna decembrie. O amanare a acestei decizii pentru ianuarie consideram ca gresita, presiunea pe crescatorii de suine fiind foarte mare”, a declarat de curand presedintele organizatiei Copa Cogeca, Martin Merrild, potrivit unui comunicat.

Acesta a mai mentionat ca in lipsa unor masuri concrete de ajutor a acestui sector, multi crescatori de suine se vor vedea nevoiti sa renunte la afaceri.

„Daca nu se iau masuri, multi crescatori vor fi fortati sa isi paraseasca afacerile. Regretam de asemenea lipsa unui progres real in negocierile cu autoritatile ruse privind redeschiderea acestei piete pentru produsele de carne europene”, a mai spus Martin Merrild.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un sprijin financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne de porc. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE