Balbele ministrului Achim Irimescu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, ulterior reprezentant al Romaniei la Bruxelles, Achim Irimescu pare ca se pripeste in decizii si ca are scapari in ceea ce priveste cunoasterea legislatiei interne si a Programului National de Dezvoltare Rurala.

Una dintre cele mai recente afirmatii ale ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, este cea legata de submasura 6.5 din PNDR 2014-2020. Romania a optat pentru transferul din Pilonul I catre Pilonul II a sumei de 112,3 milioane de euro. Acest transfer va fi utilizat pentru submasura 6.5 – „Schema pentru micii fermieri”. Transferul a fost notificat de Romania in august 2014 si aprobat de Comisia Europeana.

Sprijinul acordat prin submasura 6.5 – „Schema pentru micii fermieri” vine in completarea efortului de restructurare a sectorului agricol contribuind, in acest fel, la comasarea exploatatiilor agricole si la reducerea gradului de fragmentare a exploatatiilor.

Submasura 6.5 – „Schema pentru micii fermieri” asigura sprijin micilor fermieri care au participat la schema pentru micii fermieri din cadrul Pilonului 1 cel putin un an si care se angajeaza sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga lor exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare. Conform datelor APIA din 2011, o estimare a potenţialilor beneficiari pentru Schema de Simplificata pentru Micii Fermieri pe Pilonul I, atingea 840.000 fermieri.

„Aceasta submasura are in vedere ca, in plus fata de transferurile privind drepturile de proprietate, cedarea terenurilor in mod voluntar de catre unii fermieri in favoarea altor fermieri sa poata fi realizata si prin cedarea pe termen lung a dreptului de folosinta (ex. arenda), in scopul facilitarii comasarii terenurilor şi, prin urmare, alaturi de alte masuri, ar putea conduce la restructurarea fermelor. Submasura ar aborda si problema nivelului foarte ridicat de fragmentare al suprafetelor agricole din Romania si ar contribui la cresterea productivitatii si competitivitatii. In acelasi timp, prin intermediul acestei submasuri se vor prioritiza acei fermieri care transfera exploatatii mai mari si, de asemenea, exploatatiile din acele zone unde terenul agricol are un potential ridicat de productie. Submasura acopera nevoia de restructurare si de modernizare a fermelor mici si orientarea acestora catre piata”, potrivit PNDR aprobat de Comisia Europeana la data de 26 mai 2015.

La o conferinta care a avut loc luni, 7 decembrie, ministrul Achim Irimescu a declarat ca nu stie nimic de existenta acestei submasuri, desi din februarie 2014 pana in noiembrie 2015, a lucrat la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE, Bruxelles, ca Ministru Plenipotentiar, Sef al Sectiei de Agricultura, Reprezentant al Romaniei la Comitetul Special pentru agricultura.

O alta „balba” a ministrului Agriculturii Achim Irimescu a fost legata de schimbarea sefilor APIA si AFIR. Dupa ce a semnat ordinele de numire a doi noi sefi, ministrul Irimescu si-a dat seama ca posturile respective trebuie ocupate prin concurs si a revocat acele ordine. Din aceeasi categorie face parte si anuntul privind demiterea directorului general al DGDR – AM PNDR, Mihai Herciu, pentru ca nu s-au accesat suficiente fonduri europene prin PNDR. Aceasta desi gradul de absorbtie este de 90%.

In acelasi timp, Cicerone Cumpanasoiu, seful directiei din MADR care se ocupa de implementarea Programului pentru Pescuit (POP) a primit o pasuire astfel incat sa duca gradul de absorbtie undeva la 75%. In prezent, acesta ar fi sub pragul de 50%.

Conform legislatiei, posturile din cadrul AM PNDR si AM POP se ocupa prin concurs, fiind vorba de posturi de functionari publici.

De asemenea, a declarat ca se intentioneaza ca fiecare tanar absolvent al facultatilor cu profil aggricol sa primeasca 50 de hectare de la stat, apoi a revenit spunand ca se discuta, se analizeaza.

Ramane de vazut care dintre promisiuni se vor materializa, intrucat cu plata subventiilor ne-am cam lamurit.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE